Cover
Krónika
Beismerte bűnösségét az egyik vádlott a Budaházy-ügyben
2019-02-0613:35
Beismerte bűnösségét az egyik vádlott a terrorcselekményekkel vádolt Budaházy György és társai ügyében indult, megismételt, elsőfokú büntetőper első érdemi tárgyalásán, a Fővárosi Törvényszéken szerdán.
A férfi - akit lőfegyverrel visszaéléssel vádolnak, s a korábbi elsőfokú eljárásban nem jogerősen felfüggesztett szabadságvesztést kapott - a tárgyaláson jelezte, hogy a váddal egyezően beismeri a terhére rótt cselekményt. Kérdésekre nem válaszolt, így arra a bírói kérdésre sem, hogy miért döntött a beismerés mellett.

E vádlott ügyében várhatóan a szerdai tárgyalás délutáni szakaszában sor kerül a perbeszédre és a határozathozatalra

Az eljárásnak ugyanakkor van egy új vádlottja is, akinek az ügyét egyesítették a bíróság előtt lévő üggyel. E vádlottat az egyik terrorcselekménnyel kapcsolatos vádpontban bűnsegédi magatartással vádolja az ügyészség. 

A szerdai tárgyaláson egy kivétellel minden vádlott tagadta bűnösségét, fenntartotta korábbi vallomásait, de újabb vallomást nem kívánt tenni. Többen jelezték, hogy nem is kívánnak részt venni a tárgyalásokon. 

Budaházy György a tárgyaláson kifogásolta az ügyészség munkáját. 

A bíró közölte, hogy az ügyész elfogultsága miatti kizárására irányuló indítványt még nem bírálták el, megszüntették ugyanakkor - bűncselekmény hiányában - azt az eljárást, amely Budaházy György feljelentésére indult az ügyészség egyes állítólagos jogsértései miatt. 

A szerdai tárgyaláson a bíró röviden ismertette a Fővárosi Törvényszék 2016-ban kihirdetett, de másodfokon hatályon kívül helyezett, nem jogerős elsőfokú ítéletét: a 17 vádlottból 15 kapott 5 és 13 év közötti letöltendő szabadságvesztést terrorcselekmény és más bűncselekmények miatt. 

A bíró ismertette a Fővárosi Ítélőtábla múlt évben hozott másodfokú végzését, amellyel megsemmisítette az elsőfokú ítéletet, és új elsőfokú eljárásra utasította a Fővárosi Törvényszéket. A tábla eljárási szabálysértések, megalapozatlanság miatt helyezte hatályon kívül a törvényszék korábbi ítéletét. 

A vád szerint a Budaházy György által létrehozott és vezetett Magyarok Nyilai elnevezésű szervezet 2007 és 2009 között terrorcselekményekkel próbálta befolyásolni az akkori szocialista-szabaddemokrata kormány politikáját, Molotov-koktélos támadásokat intéztek több kormánypárti politikus ingatlana ellen. 

A vádlottak jobbára tagadták bűnösségüket, a másodfokú döntés óta szabadlábon védekezhetnek.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ