Cropped landscape
Gazdaság
Tárgyalások kezdődnek a tescósok ügyében
2019-02-0406:08
Hétfőn ülnek tárgyalóasztalhoz a Tesco áruházlánc győri irodaközpontjában másfél hete bejelentett sztrájkkészültség miatt a Tesco Globál Áruházak Zrt. képviselői és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete által támogatott sztrájkbizottság vezetői, hogy a csoportos létszámleépítés miatt nehéz helyzetbe került vállalati bérszámfejtők követeléseire reagáljon a munkáltató – tudta meg a Magyar Idők. Értesüléseik szerint a tárgyaláson részt vesz a közép-európai leánycégeket összefogó Tesco Europa humánpolitikai ügyekért felelős képviselője is. 
A lap felidézi, az áruházlánc decemberben jelentette be, hogy közép-európai piacai támogatására ez idei év elején üzleti szolgáltató központot hoz létre Budapesten. Ez azonban azzal jár, hogy az eddig Győrben lévő irodaközpont, ahol az összes magyarországi tescós dolgozó bérét számfejtik, illetve a kapcsolódó adminisztrációs feladatokat látják el, teljes egészében megszűnik. Az évek óta alkalmazott munkavállalóknak a környéken nem tudnak hasonló munkakörben állást kínálni, legfeljebb az új budapesti szolgáltató központban, amely azonban az érintettek számára nem vállalható. 
 
Bubenkó Csaba szakszervezeti elnök, aki a sztrájkbizottság tagja is, korábban kifejtette: a bérszámfejtési csoport zökkenőmentes működése a tb-kifizetőhelyként is működő vállalat valamennyi dolgozójának megélhetését biztosítja, ezért kiemelten fontos, hogy ügyükben megnyugtató megoldás szülessen. Az érintettek, akik karácsony előtt értesültek a változásról, azért döntöttek az esetleges sztrájk mellett, mert úgy tapasztalják, a munkáltató az átszervezés folyamatában nem partnerként tekint rájuk, ezért a szociális és gazdasági érdekeiket csak így érzik érvényesíthetőnek. 
 
A sztrájkbizottság az egységes követelésben átképzési hozzájárulást kér a kirúgott dolgozóknak, illetve szakszervezeti közreműködéssel azt is szeretnék elérni, hogy a cég tartsa be a felmondás esetén járó felmondási időt minden érintett esetében, ezalatt viszont mentse fel őket a munkavégzés alól, ezenkívül biztosítson részükre végkielégítést és további hathavi alapbért.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ