Cropped landscape
Tudomány
Minden partra vetődött tengeri emlősben találtak mikroműanyagot Nagy-Britanniában
2019-02-0417:40
Minden partra vetődött tengeri emlősben találtak mikroműanyagot Nagy-Britanniában. A kutatók összesen 50 olyan delfint, fókát és bálnát vizsgáltak meg, amely a Nagy-Britannia körüli vizekből vetődött partra. Minden állatban találtak legalább egy műanyagrészecskét - közölték a Scientific Reports című szaklapban. 
"Az állatonkénti 5,5 darab viszonylag kis arány. Ez azt sugallja, hogy végül szervezetük kiválasztotta a műanyagot vagy az állatok visszaöklendezték" - mondta Sarah Nelms, az Exeteri Egyetem kutatója. 
    
A mikroműanyagok azok a műanyagrészecskék, melyek öt milliméternél kisebbek. Az állatok közvetlenül a vízből vagy a zsákmányállatokon keresztül veszik fel szervezetükbe. 
    
"Sokkoló, de egyáltalán nem meglepő, hogy minden állat vett fel a szervezetébe mikroműanyagot" - mondta Nelms. 
    
A részecskéknek vagy az azokban lévő kémiai anyagoknak az állatok egészségére gyakorolt hatásának megismeréséhez további vizsgálatokra van szükség. 
    
A talált műanyagrészecskék 84 százaléka ruházatból, halászhálóból vagy fogkefékből származó szintetikus rostokból áll. Más töredékek valószínűleg olyan tárgyakból származnak, mint például az élelmiszerek csomagolása és a műanyagpalackok. 
    
A kutatók megállapították, hogy az állatok bélrendszere kevesebb részecskét tartalmaz, mint a gyomra. Valószínűleg ezen a területen akad meg először a műanyagrészecske. Megfigyelték továbbá, hogy azoknak a tengeri emlősöknek, amelyek fertőző betegségben pusztultak el, több műanyagrészecske volt az emésztőrendszerében. 
    
"Nem vonhatunk le határozott következtetést ezen megfigyelésekből a lehetséges biológiai hatásaira. Még nagyon az elején járunk ezeknek a mindenütt jelen lévő káros anyagoknak a megértésében. De most már van egy mértékünk, melyhez mérhetjük a jövőbeli tanulmányokat" - mondta Brendan Godley, a tanulmány társszerzője. 
    
A tengeri emlősök, például a bálnák, delfinek és fókák, a kutatók szerint fontos indikátorai a tengeri ökoszisztémák egészségének, különös tekintettel a környezetszennyezésre. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ