Cover
Gazdaság
Bodó Sándor: Az álláskeresőket és a munkaadókat is segíteni az új program
2019-02-0420:07
Személyre szabott programmal segítenék az álláskeresőket. A beszélgetést követően minden munkavállalóról készülne egy profil, aminek segítségével a munkaadó is könnyebben megtalálja a számára megfelelő munkaerőt - erről beszélt Bodó Sándor, a Pénzügyminisztérium foglalkoztatáspolitikáért és vállalati kapcsolatokért felelős államtitkára.
Nagyjából 4,5 millió ember dolgozik Magyarországon, ami óriási növekedés, de a munkaadók igényei fokozatosan jelentkeznek - ismertette Bodó Sándor. 

Mivel egyre több munkaadó jelentkezik, hogy munkaerőre van szüksége szeretnék összehangolni a munkaerő-keresletet és -kínálatot. Bodó Sándor elmondta, a foglalkoztatási osztályokon egy olyan módszerre van szükség, ami személyre szabottan segít az álláskeresőknek. 

Azok a regisztrált munkanélküliek, akik az ellátórendszerben szerepelnek, kapnak egy telefonhívást vagy egy személyes invitálást, ezután pedig egy személyre szabott beszélgetés zajlik. Nem direkt kérdések vannak, hanem inkább egy interjúra hasonlít, amelynek végére eljutnak odáig mit is szeretne az illető, milyen végzettsége van, milyen fizetési igénye van, vállal-e több műszakot stb. Ezután kialakul egy profilkép, amely bekerül egy adatbázisba, amit tovább lehet küldeni a munkáltatónak. A program megkönnyíti a munkaadók dolgát is, hiszen így kisebb számú jelentkezőből kell választaniuk - magyarázta az államtitkár. 
 
Bodó Sándor kitért arra is, az a jellemző, hogy egy alapképzés már nem elegendő ahhoz, hogy nyugdíjas koráig egy szakmában tevékenykedjen. A szakmai képzés akkor hatékony, ha a munkaadó igényei alapján fogalmazódik meg.
A teljes beszélgetés:
ECHO TV  - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ