Cropped landscape
Gazdaság
Február elsejétől fizethetünk az új 500 forintossal
2019-02-0210:07
A készpénzes fizetések során február elsején már találkozhattunk az új 500 forintos bankjeggyel, amely azon túl, hogy képi megjelenésében is változott, biztonsági elemeit tekintve is sokkal korszerűbb lett.
A megújított 500 forintos bankjegycímletek 2019. február 1-től fokozatosan jelennek meg a készpénzforgalomban, széles körű elterjedésük néhány hónapon belül várható. A jelenleg forgalomban lévő – 2018 előtt kibocsátott – régi 500 forintos bankjegyekkel 2019. október 31-ig fizethetünk, ezt követően az MNB bevonja azokat,
így 2019. november 1-től már csak az új 500 forintos bankjegyeket használhatjuk. 
Fontos tudni, hogy a bevonási határnapig be nem váltott, régi bankjegyek sem veszítik el az értéküket. A régi bankjegyek a bevonási határnapot követően minden bank- és postafiókban három évig, az MNB lakossági pénztárában pedig húsz évig díjmentesen átválthatók – azonos címletű – törvényes fizetőeszközre.

Az MNB felhívja minden olyan parkoló-, menetjegy-, ital- és áruautomata-üzemeltető figyelmét, hogy – akik eddig még nem tették meg – mielőbb készítsék fel berendezéseiket az új 500 forintosok elfogadására annak érdekében, hogy a lakosság az új bankjegyekkel is zökkenőmentesen használhassa ezeket az automatákat.

Origo / Fotó: MNB
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ