Cover
Gazdaság
Lentner Csaba: A magyar gazdaságpolitika önálló
2019-02-0121:23
Csodálkozik az OECD friss jelentésében a magyar gazdaság példátlan növekedésén. Magas a foglalkoztatás, erős a bérnövekedés. Azonban vannak kockázatok is, azt tanácsolja, hogy 2022-re fel kellene emelni a törvényes nyugdíjkorhatárt 65 évre. Lentner Csaba közgazdász, egyetemi tanár az ECHO TV Napi aktuális című műsorában elmondta: Magyarország Európa egyik legkiemelkedőbb teljesítményeket mutató gazdasága.
Lentner Csaba kiemelte: folyamatosan 5 százalék körül emelkedik a bruttó hazai termék (GDP), stabilak az állami pénzügyek és hetedik éve folyamatos a reálbérek emelkedése.
Mondhatnám azt, hogy Magyarország most van a növekedési ciklusának a csúcsán
- fogalmazott. Hozzátette: a kormánynak az a szándéka, hogy ezt a kedvező folyamatot meghosszabbítsa.
Lentner Csaba kifejtette: a növekedés alapvetően a munkára helyezett gazdaságpolitikára épül. Magyarországon 750 ezerrel dolgoznak többen, mint 2010-ben.
Emelkednek a bérek és növekednek a szociális juttatások. Ez a lakosság fizetőképes keresletét fölfelé tolja, amelyből realizálódik a fogyasztás. Ez pedig hajtja a gazdaságot
- emelte ki.

A közgazdász elmondta: nem ért egyet az OECD jelentés azon pontjával, hogy a magyar munkaerő nyugdíjkorhatárát 65 fölött határozzák meg. Hozzátette: a magyar GDP fenntartásához kétségtelenül kell a munkás kéz, azonban bizonyos életkor fölött nem célszerű bent tartani a munkaerőt a munkaerőpiacon.
Én úgy gondolom, hogy a termelékenységgel, hatékonyság növelésével és az erőforrások ésszerű felhasználásával kell az 5 százalék körüli gazdasági növekedést fenntartani
- fogalmazott.

Lentner Csaba elmondta: Magyarország 2010-től visszaszerezte az önálló költségvetés megalkotásának jogát. Előtte a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és a Világbank megmondhatta, hogy mennyi kórházi ágyat kell kell fölszámolni, mely kórházakat kell bezárni vagy éppen, hogy mennyivel kell csökkenteni a nyugdíjakat.
Ezek a megszorító intézkedések, mint a Bokros vagy a Gyurcsány-csomag az IMF kottájára mentek.
Hangsúlyozta: azáltal, hogy önálló és sikeres a gazdaságpolitikánk, nem lehet megmondani, hogy milyen gazdaságpolitikát kövessünk.
Az OECD-nek az odamondogatásai, hogy emelni kéne a nyugdíjkorhatárt vagy be kéne zárni kórházakat, csak az észrevételei. A magyar kormányt ezek az észrevételek nem kötelezik semmire.
Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ