Cropped landscape
Gazdaság
Több tíz milliárdos adócsökkentés segíti a nyugdíjasok megélhetését
2019-01-3106:34
Jelenleg nagyjából 75 ezer ember dolgozik idehaza munkaviszonyban nyugdíj mellett, ez a szám az idén akár hetvenezerrel is emelkedhet – mondta a Magyar Időknek a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András elmondta: a célirányos adócsökkentés ebben az évben negyvenötmilliárd forintot hagyhat a dolgozó nyugdíjasoknál, illetve az őket foglalkoztató cégeknél. 
Nagy jelentősége lehet annak az év eleje óta élő közteherviselési szabálynak, amely a nyugdíjasok munkavállalását igyekszik segíteni – így vélekedett a lapnak nyilatkozva a pénzügyminiszter helyettese. Tállai András államtitkár arra az új rendelkezésre utalt, amely nyomán a nyugdíjasoknak jelenleg már csupán a 15 százalékos személyi jövedelemadót kell megfizetniük, a járulékkal nem kell foglalkozniuk.
Az új előírás 14 százalékos megtakarítást jelent az érintetteknek
– mutatott rá a miniszterhelyettes, majd egy példával bemutatta az elérhető anyagi előnyöket. Mint kifejtette, tavaly bruttó százezer forintból 71 ezer forintot kapott meg egy dolgozó nyugdíjas, miután levonták tőle a személyi jövedelemadót és a járulékokat. Idén viszont már csak az szja jön szóba, így pedig 85 ezer forinthoz juthatnak az érintettek. Ez azt jelenti, hogy – a példánál maradva – százezer forintos bérnél egy év alatt 168 ezer forinttal több marad a nyugdíjas munkavállaló zsebében. 
 
Tállai András kitért arra is, hogy – a társadalombiztosítás rendszerének egyik legfontosabb elve szerint – bizonyos ellátások csak akkor járnak, ha a munkavállalók járulékot fizetnek. Mivel ezt a közterhet immár nem vonják le a nyugdíjas dolgozóktól, az érintettek nem számíthatnak táppénzre vagy az úgynevezett félszázalékos kiegészítő nyugdíjemelésre.
Az új szabálynak éppen az a lényege, hogy a lehető legtöbb pénzt kapják kézhez a fizetésükből a munkaerőpiacra visszatérő nyugdíjasok, s csupán a legkisebb elvonást alkalmazza esetükben az állam
– mondta Tállai. A pénztárcában maradó többlet így jelentősen szélesítheti az érintettek anyagi lehetőségeit.
Már csak azért is, mert a nyugdíj mellett munkát vállaló személyeket ezentúl is minden olyan társadalombiztosítási ellátás megilleti, amit eddig nyugdíjasként igénybe vehettek. Ebben semmilyen változás nem lesz, ugyanúgy jár tehát a kórházi és a háziorvosi ellátás, s felkereshető a szakrendelés is, mint eddig
– húzta alá a miniszterhelyettes. Mint megjegyezte, a Pénzügyminisztérium 45 milliárd forintos kieséssel számolt, vagyis ekkora összeg maradhat idén pluszban a dolgozó nyugdíjasoknál, illetve az őket foglalkoztató cégeknél. Az államtitkár külön kiemelte, hogy a legfrissebb kimutatások szerint idehaza nagyjából 75 ezer ember dolgozik munkaviszonyban nyugdíj mellett, az ő esetükre vonatkozik a járulékcsökkentés. A megbízással vagy más módon dolgozók létszáma szintén megközelíti a 75 ezret. 
A vállalkozásoktól érkező jelzések arról árulkodnak, hogy a gazdasági szereplők érdemi lehetőséget látnak az új adóügyi rendelkezésben, ezzel abban, hogy nyugdíjas munkavállalókat alkalmazzanak
– mondta a miniszterhelyettes. Szerinte ebben nincsen semmi meglepő.
 
Egyrészt azért nem, mert a korábban nyugdíjba vonult szakemberekkel olyan tapasztalat és tudás kerülhet a cégekhez, amely a legnagyobb hozzáadott értéket jelentheti. Másrészt az érdeklődés azért is érthető, mert a gazdasági szereplők is vaskos megtakarítással számolhatnak, hiszen mentesülnek a szociális hozzájárulási adó és a szakképzési hozzájárulás megfizetésének kötelezettsége alól.
 
Összeadva 21 százaléknyi köztehertől szabadulhatnak meg azok a cégek, amelyek nyugdíjast alkalmaznak munkaviszonyban. A miniszterhelyettes úgy vélte: mivel az új szabályok anyagi előnyt jelentenek, könnyen elképzelhető, hogy idén több tízezer nyugdíjas vállal újra munkát.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ