Cropped landscape
Gazdaság
Az idén némileg lassulhat a GDP-bővülés üteme
2019-01-3106:09
Folytatódhat a dinamikus gazdasági növekedés Magyarországon az idén, a GDP-bővülés üteme ugyanakkor némileg lassulhat a Magyar Fejlesztési Bank (MFB) felmérése szerint. 
Az MFB 2018. október-november között végzett reprezentatív kérdőíves vállalati felmérése, az MFB-Indikátor adatai alapján készült MFB Periszkóp szerint az idén 4 százalék körüli növekedésre lehet számítani a vállalati jelzések alapján. Ez azonban az elemzés szerint óvatosan tekinthető idei GDP-prognózisnak, mivel az MFB-Indikátorra alapozott előrejelzésben kiemelt és hangsúlyos szerepe van a vállalati terveknek és várakozásoknak, míg a lakossági szegmens szándékai és lehetőségei csak közvetve, a termelési oldal szemszögéből és megítéléséből kerülnek be a becslésbe - írják. 

A cégek várakozásai határozott optimizmust tükröznek az idei évre várt hazai értékesítéssel kapcsolatban, azonban az exportpiacok lassulását érzékelik, ami fejlesztéseikre, finanszírozási döntéseikre is hatással van. A hazai vállalatok átlagosan 9,3 százalékos növekedést prognosztizálnak az értékesítés árbevételében 2019-ben, azonban jelentősek az iparági különbségek. A lakossági fogyasztás esetében a vállalati válaszokból kiindulva 5-6 százalék körüli növekedésre lehet számítani 2019-ben. Az áru- és szolgáltatásexport a cégek jelzései alapján 3-6 százalék körüli ütemben bővülhet az idén. 

A beruházások növekedése folytatódhat, amit a hazai felvevőpiac kereslete mellett egyre inkább hajt a súlyosbodó munkaerőhiányra alternatív lehetőséget kínáló gépesítés is. A betöltetlen álláshelyek növekvő száma azonban egyúttal a fejlesztések egyre nagyobb akadályát is jelenti, mivel az élő munkaerőt helyettesítő új eszközök, gépek kezelése és használata a korábbitól eltérő, illetve újfajta képességeket is igényel. A vállalatok 2018 végén regisztrált fejlesztési kedvének (a beruházási szándékot jelző vállalatok arányának) alakulása alapján 2019-ben 5-10 százalék körüli ütemben bővülhetnek a hazai beruházások. A beruházási kedv lanyhulásával a vállalatok forrásbevonási szándéka is mérséklődik. 

A termelési oldalról valamennyi ágazatban élénkülést várnak a cégek 2019-ben, viszont jelentős szóródásra lehet számítani. A legkedvezőbb értékesítési kilátásokat saját megítélésük alapján a villamosgép-, a háztartásikészülék-gyártás és a vegyipar mutatja, míg az agrárágazatok többsége óvatos árbevétel várakozásokat fogalmazott meg a tavalyi kedvezőnek mondható év után. 

A gazdasági növekedés szerkezete az idén átalakulhat: mérséklődhet a beruházások és az export jelentette húzóerő, a fogyasztás hatása viszont erősödhet, míg termelési oldalon az ipar és a szolgáltató szektor járulhat hozzá elsősorban a bruttó hazai termék bővüléséhez.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ