Cropped landscape
Gazdaság
Szijjártó Péter: A kiemeltexportőr-partnerségi program támogatja a kivitel bővülését
2019-01-3016:35
Kilenc magyar tulajdonú, az exporthoz jelentősen hozzájáruló vállalat és a szaktárca együttműködésével létrejött a kiemeltexportőr-partnerségi program (kepp), amely a jövőben hozzájárul az exportteljesítmény növekedéséhez - mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szerdán az együttműködési megállapodás ünnepélyes aláírásán, Budapesten. 
 A miniszter közölte, hogy a programban részt vevő vállalatok "gyorsító pályán" férhetnek hozzá az állami exportösztönzési intézményrendszer által kínált eszközökhöz, emellett a vállalatokat szorosan bevonják az állami exportpromóciós programokba, az állami exportösztönző eszközök kialakításába, szakpolitikai egyeztetésekbe.     

A vállalatok által előállított termékek országimázst megtestesítő márkákká válhatnak - mondta.         

A kilenc vállalat exportja 2017-ben meghaladta a 120 milliárd forintot, ez három év alatt 35 százalékos növekedést jelentett, és a vállalatok árbevételének átlagosan 63 százalékát az exportbevétel jelenti - tette hozzá Szijjártó Péter.         

A programban részt vesz a 77. Elektronika Műszeripari Kft., az ANY Biztonsági Nyomda Nyrt., az ARH Informatika Zrt., a Csaba Metál Öntödei Zrt., a Graboplast Padlógyártó Zrt., a Kész Csoport, a Master Good Termelő és Kereskedelmi Kft., a Mediso Medical Imaging Systems Kft. és a Naturtex Gyapjú- és Tollfeldolgozó Kft.     

Szijjártó Péter Magyarországot az új világgazdasági korszak egyik nyertes országának nevezte, és elmondta, hogy 2014 óta minden évben új külgazdasági és beruházási rekord született. 

Ehhez  a magyar emberek munkája és szorgalma, a magyar vállalkozók és vállalatvezetők bátorsága, valamint olyan kormányzati politika kellett, amely a külpolitika fókuszába a külgazdasági érdekérvényesítést helyezte - közölte. 

A miniszter kiemelte, hogy Magyarországon az export meghaladja a bruttó hazai termék (GDP) 80 százalékát, a 124 milliárd eurós GDP-hez 100 milliárd eurónál is nagyobb export járult 2017-ben. Az ország exporttevékenységét tekintve 34. a világon.     

A kivitel 79 százaléka ugyan még mindig az Európai Unión belülre irányul, azonban a keleti nyitás stratégiának köszönhetően 2017-ben 13 százalékkal, a déli nyitásnak köszönhetően pedig 14 százalékkal bővült az ezekre a területekre irányuló kivitel, ami együttesen 100 millió eurónyi bevételnövekedést jelentett a magyar vállalatoknak - mondta.     

Kitért arra is, hogy az ország tavaly újabb exportrekordot döntött, az októberig rendelkezésre álló adatok 4 százalékos exportbővülést mutatnak. Tavaly októberéig a magyar export 41 százalékkal volt magasabb, mint 2010 hasonló időszakában. 

A magyar külgazdasági törekvéseket több támogatási forma is segíti, az Eximbank tavaly - az egymást követő ötödik évben is - több mint 300 milliárd forintnyi új hitelt helyezett ki az exportálni és versenyképességüket növelni szándékozó vállalatoknál - fűzte hozzá Szijjártó Péter. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ