Cropped landscape
Tudomány
A Csang'o-5 űrszonda több repülési szakaszban fogja elvégezni feladatát
2019-01-3006:26
A Csang'o-5 kínai űrszonda több repülési szakaszban fogja elvégezni feladatát - közölték kedden kínai kutatók.
Az űrszonda, amelyet év végén fognak útnak indítani, a Holdról vett mintákkal fog hazatérni küldetéséről. Az űrszonda be fog lépni a Föld-Hold transzferpályára. A Hold közelében lelassít, hogy Hold körüli pályára álljon, majd süllyedni kezd és egy előre kiválasztott helyszínen leszáll, hogy elvégezze a kutatómunkát és kőzetmintákat vegyen - mondta el Csing Peng, a Kínai Űrkutatási Akadémia kutatója, az űrszonda főtervezője keddi sajtótájékoztatóján.
    
Befejezve feladatát, Csang'o-5 elhagyja a Hold felszínét, felemelkedik és dokkol a Hold körül keringő rakétán. A visszatérő egység a légkörbe való belépés után a Belső-Mongólia Autonóm Területen lévő Siziwang Banner megyében száll le - mondta Csing Peng.
    
A Csang'o-5 által a Földre hozott mintákat laboratóriumokban fogják kivizsgálni.     
    
A szondát a déli Hajnan tartományban lévő Vencsangi Kilövőállomásról indítják útnak.
    
A Csang'o-5 űrszonda után további három missziót terveznek a kínai holdkutatási program keretében. A Csang'o-6 a tervek szerint a Hold déli pólusáról fog két kilogramm mintát hozni a Földre. A Csang'o-7 misszió célja a Hold déli pólusa körüli területek átfogó tanulmányozása lesz. A Csang'o-8 küldetése a tudományos kutatások és kísérletek mellett azoknak a kulcstechnológiáknak a tesztelése lesz, amelyek egy holdi kutatóbázis megépítéséhez szükségesek - közölték korábban Pekingben.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ