Cropped landscape
Gazdaság
Washington szankciókkal sújtotta a legnagyobb venezuelai állami olajvállalatot
2019-01-2906:00
Az amerikai kormány szankcióval sújtotta a PDVSA venezuelai állami olajvállalatot - jelentette be John Bolton amerikai nemzetbiztonsági tanácsadó hétfőn a Fehér Házban tartott sajtótájékoztatóján.
"Kitartunk amellett, hogy leleplezzük Maduro (venezuelai elnöknek) és a haverjainak a korrupcióját, és a mai döntésünk szavatolja azt, hogy a továbbiakban ne lophassák el Venezuela népének vagyonát" - mondta Bolton, utalva arra, hogy Washington álláspontja szerint Nicolás Maduro elnök kormánya a PDVSA-n keresztül rövidíti meg a venezuelai állami vagyont. 
    
PDVSA Venezuela legnagyobb bevételi forrása, és a Caracas számára legfontosabb külföldi vagyoneszköz, az amerikai székhelyű Citgo Petroleum olajfinomító anyavállalata. 
    
Steve Mnuchin pénzügyminiszter közölte: az Egyesült Államok egyelőre nem vásárol nyersolajat a Maduro-kormánytól, de az állami olajvállalat elkerülheti a szankciókat, ha elismeri ideiglenes elnökként Juan Guaidót. Bizonyos tranzakciókat az olajvállalattal kapcsolatban azonban átmenetileg engedélyeztek - tette hozzá. 
    
A szankciók értelmében befagyasztották az olajvállalat amerikai törvények hatálya alá eső vagyonát és javait.      
    
Guaidó eközben utasította az ellenzéki többségű venezuelai parlamentet, hogy kezdjék meg a PDVSA és a Citgo új igazgatótanácsának a kinevezését. Beszámolók szerint a parlamentnek sietnie kell ebben, ugyanis a PDVSA bizonyos kötvényeinek a futamideje áprilisban jár le, de ha elmarad a befektetők kifizetése, a Citgo részvényeinek 50,1 százaléka a befektetőké lesz. A kötvények biztosítékaként a Citgo részvényei szolgálnak. 
    
Mnuchin a Citgóval kapcsolatban közölte: változatlanul folytathatja a munkáját, de a bevételeket az Egyesült Államokban befagyasztott számlára kell utalnia. Az amerikai olajfinomítók változatlanul feldolgozhatnak venezuelai nyersolajat a már megvásárolt tartalékaikból - tette hozzá. 
    
A Bloomberg hírügynökség a hét végén jelentette, hogy Nicolás Maduro mintegy 1,3 milliárd dollár értékű aranyat akart kivenni az angol központi bankból (Bank of England), de a bank vezetői ezt megtagadták tőle. Vasárnapi sajtójelentések szerint Guaidó levélben fordult Londonhoz, hogy ne szolgáltassa ki Madurónak az aranyat, mert azzal a Maduro-kormánynak az volt a terve, hogy eladja az aranyat és az ellenértékét a venezuelai központi bankban helyezze el. Feltételezése szerint a kormány számláira utalandó pénzt a törvénytelen és korrupt rendszer arra használná fel, hogy elnyomja a venezuelai népet. 
    
A Bloomberg meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt is közölte, hogy az angol döntést Mike Pompeo amerikai külügyminiszter és John Bolton lobbizása előzte meg.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ