Cropped landscape
Krónika
Kitűzte a Törvényszék a Prisztás-ügy perújítását
2019-01-2910:05
A Fővárosi Törvényszék kitűzte az első tárgyalási napot a Prisztás-gyilkosság ügyében, amelyben Portik Tamást és testőrét korábban fegyházbüntetéssel sújtották - írja a Magyar Idők.
Kitűzték az első tárgyalási napot a Prisztás József meggyilkolása miatt jogerősen lezárt ügyben elrendelt perújításban, tudatta a Magyar Időkkel a Fővárosi Törvényszék. A Fővárosi Ítélőtábla tavaly novemberben rendelte el az ­1996-os gyilkosság ügyében a perújítási eljárást, miután a szlovák maffia bérgyilkosa, Jozef Rohác beismerő vallomást tett arról, hogy orosz megbízásból ő ölte meg a vállalkozót. 
 
Az ügyben jogerősen 15-15 év fegyházra ítélték korábban Hatvani Istvánt és Portik Tamást: előbbit a gyilkosság elkövetőjeként, az olajbűnözés kapcsán elhíresült Energol Rt. marketingigazgatóját pedig megbízóként marasztalták el, és a bíróság megállapította, hogy a milliárdos vállalkozót üzleti vita miatt ölette meg. 
 
Tavaly előbb Hatvani kért perújítást, és tanúként megnevezte az Aranykéz utcai, négy halálos áldozatot követelő robbantás, valamint Fenyő János meggyilkolása miatt jogerősen életfogytiglani szabadságvesztésre ítélt Rohácot. A szlovák maffiózó augusztus 14-én ismerte be Prisztás megölését. 
 
Vallomásának harmadnapján Portik is perújítási kérelmet nyújtott be, amit arra alapozott, hogy Rohác a vallomásban arra is kitért: Jozef Hamala közvetítésével dunaszerdahelyi orosz–ukrán körökből érkezett a megbízás, amit mintegy tizenötezer euróért teljesített. 
 
Ismeretes, hogy Hamalát – aki a bírósági iratok szerint az 1998-as Aranykéz utcai robbantásban Rohác tettestársa volt – a szlovák rendőrség gyanúja szerint éppen Rohác lőtte agyon és ásta el Brno közelében. Hamala vásárolta hamis magyar iratokkal Győrben azt a Polski Fiatot, amelybe Rohácék robbanóanyagot helyeztek el, majd felrobbantották azt, amikor a gyalogosan érkező Boros Tamás az autóhoz ért. A szlovák rendőrök szerint Hamalának éppen azért kellett meghalnia, mert bűntársai attól tartottak, hogy eljár a szája. 
 
A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség szerint Rohác nem szolgált olyan információval az ügyről, ami ne merült volna fel a büntetőeljárás során vagy ne jelent volna meg a médiában, az alapügyben eljáró bíróságok pedig vizsgálták azt is, hogy esetleg nem Hatvani volt a végrehajtó. A perben Portik egykori üzlettársa, Drobilich Gábor, illetve a több leszámolásos ügyben is tanúskodó Radnai László tettek vallomást arról, hogy úgy hallották, nem Hatvani, hanem a Portiknak dolgozó Rohác lehet a tettes.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ