Cropped landscape
Gazdaság
Ismét a bulinegyed kerül az adóhivatal célkeresztjébe
2019-01-2809:50
Vizsgálatsorozatot indított hétfőn az adóhivatal Budapest belvárosában, a hatóság emberei vendéglátóhelyeket, kereskedőket és taxisokat ellenőriznek. Mint azt a Magyar Idők megtudta, a revizorok nem találomra keresik fel az érintett gazdasági szereplőket, a vizsgálatokat a kockázatok elemzése után kezdik meg. Ez ügyben kellő kiindulópontot kínálhat a hatóság korábbi razziája: a múlt nyáron a bulinegyedben ellenőrzött minden negyedik vállalkozásnál derült fény szabálytalanságra.
Fokozott adóhatósági jelenlétre számíthatnak a budapesti belvárosban működő vendéglátóhelyek, kereskedők és taxisok ezen a héten – mondta a Magyar Idők a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) adóügyi szóvivője. Kis Péter András a részletek kapcsán közölte: január 28. és február 1. között a NAV kelet-budapesti igazgatósága kiemelt ellenőrzéseket hajt végre az V., a VI. és a VII. kerület egyes helyszínein. 
 
Mint a szóvivőtől a lap megtudta, a revizorok főként arra kíváncsiak, hogy az érintett gazdasági szereplők megfelelően átadják-e a nyugtát, a számlát vevőiknek. Emellett megvizsgálják a hivatalnokok, hogy a helyi vállalkozások bejelentették-e alkalmazottaikat, az előírások szerint használják-e online pénztárgépüket, s lerótták-e az úgynevezett turizmusfejlesztési hozzájárulást. 

A hatóság kockázatelemzés után választja ki, hogy mely gazdasági szereplőket keresi fel, tehát még véletlenül sem találomra végzik munkájukat a NAV munkatársai 
– jegyezte meg Kis Péter András.

A kockázatok elemzéséhez akár annak a razziának az eredményei is alapul szolgálhatnak, amelyet tavaly nyáron végzett a NAV a fővárosi bulinegyedben. A hatóság júniusban tartott egyhetes átfogó ellenőrzés-sorozatot a környék nagy forgalmú vendéglátóhelyein, vásárcsarnokaiban, ajándékboltjaiban és az ottani taxisoknál. Az akció méretét jól jelzi, hogy még a megyei igazgatóságoktól is irányítottak át hivatalnokokat és pénzügyőröket a fővárosba, az ellenőrzésekben a több száz NAV-os mellett más hatóságok szakemberei is részt vettek. A NAV akkori közlése szerint a bulinegyed minden negyedik ellenőrzött vállalkozásánál fény derült valamilyen szabálytalanságra.

A tavaly nyári ellenőrzést – akárcsak a mostanit – az adóhivatal előre meghirdette az adótraffipax nevű hivatalos tájékoztatási felületén. Az ellenőrzés idején igencsak megugrott a nyugtaszám és a bevétel a bulinegyedben: számos olyan kereskedő volt, amelynek háromszorosára nőtt a bevétele, sőt akadt olyan bár is, amely a korábbi heti átlagos egymilliós forgalmához képest az előre meghirdetett akció hetében 14 millió forint bevételt rögzített. 

Az ellenőrzések végeztével viszont több helyütt visszaestek a bevallott számok, a hivatalnál emiatt azt közölték: az ellenőrzések nem értek véget, a helyi vállalkozások a következőkben is számíthatnak az ellenőrök felbukkanására.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ