Cropped landscape
Gazdaság
Ez a hír nem kacsa – Európában is egyedülálló üzemet adott át Orbán Viktor + videó
2019-01-2811:00
Mélykút a mai naptól nemhogy Magyarország, de egész Európa legmodernebb víziszárnyas feldolgozó üzemével büszkélkedhet – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. új víziszárnyas üzemének gyáravatóján a Bács-Kiskun megyei városban hétfőn. (A látogatásról a kormányfő fotókat is megosztott a közösségi oldalán.)
Orbán Viktor szerint úgy kell elképzelni a jövőt, hogy a magyar vállalkozók belevágnak, a magyar tervezők megtervezik, magyar építőipari cégek megépítik, magyar emberek dolgoznak a gyárban, magyar emberek vezetik a gyárat és a profit is a magyar emberekhez kerül. 

A kormányfő kiemelte, a 350 új munkahelyet teremtő 40 millió eurós beruházást egy magyar családi vállalkozásnak, Kiss Istvánnak, a zrt. igazgatósági elnökének és családjának köszönhető. Beszédében köszönetet mondott azoknak a dél-alföldi családoknak, amelyek kacsa- és libatenyésztésből élnek és a néhány évvel ezelőtti madárinfluenza ellenére is kitartottak a munkájuk mellett. 

A túléléshez az is kellett, hogy legyen itt helyben egy stabil és erős vállalat, amelyben megbízhatnak és amelynek volt ereje, hogy megmentse a 150 éves hagyománnyal rendelkező Kiskunhalasi Baromfifeldolgozót 
– tette hozzá. 

Orbán Viktor szerint a mostani beruházás a környéken élő gazdáknak is jó hír, hiszen biztossá vált, hogy lesz munkájuk, lesz megélhetésük. A politikus a beruházás egyértelmű jelének nevezte, hogy a magyar baromfiágazat „tovább szárnyal”. 

A miniszterelnök szerint hazánk ma már több gazdasági területen is ott van Európa legjobbjai között. 

Minőségi kacsatermelésben másodikok vagyunk Európában a franciák mögött, ezzel az új üzemmel pedig ezt a pozíciót meg is tudjuk őrizni 
– emelte ki.

Orbán Viktor méltatta a magyar vállalatok szerepvállalását a magyar gazdaság erősödésében. Felhívta rá a figyelmet, ahhoz, hogy Magyarország évente 2 százalékkal gyorsabban nőjön, mint az Európai Unió átlaga, ahhoz kétszer annyi olyan vállalatra van szükség, mint a Hunent Zrt., kétszer annyira mint amennyi jelenleg hazánkban van. 

Közlése szerint az ad majd okot az elégedettségre, ha a magyar vállalatok és cégek erősebb lábát fogják alkotni a magyar gazdaságnak, mint a nemzetközi vállalatok, a nemzetközi tőke. 

A magyar gazdaság akkor lesz igazán erős a nemzetközi versenyben, ha a magyar vállalkozások – ha csak egy arasszal is – jelentősebb erőt képviselnek majd a nemzetgazdaságon belül, mint a nagy nemzetközi cégek. Nemzeti alapon állunk, így szívügyünk a magyar vállalatok megerősítése 
– mutatott rá a kormányfő. 

Orbán Viktor beszéde: 

Gyártósor a Hunent Víziszárnyas Feldolgozó Zrt. gyárában az avatás napján. MTI/Koszticsák Szilárd
Fidesz: Gyurcsány és szocialisták elvették a lehetőséget a magyar vállalkozásoktól

Böröcz László, a Fidesz frakcióvezető-helyettese szerint Gyurcsány és szocialisták elvették a lehetőséget a magyar vállalkozásoktól. 
 
Böröcz László hétfőn a közmédiának nyilatkozva azt mondta: Magyarország jobban teljesít, amióta hátat fordított a baloldal rossz gazdaságpolitikájának. 
    
Akkor sorozatos adóemelésekkel sújtották a cégeket, különösen a magyar agrár- és élelmiszeripari szektort lehetetlenítették el, előnyhöz juttatva a külföldi gazdasági szereplőket. Kormányzásuk alatt a töredékére csökkent a magyar élelmiszeripari vállalkozások száma, és teljesen leépült a magyar húsipar - sorolta a fideszes politikus. 
    
Hozzátette: ezzel óriási károkat okoztak a magyar gazdaságnak és élelmiszeriparnak, munkahelyek ezreit szüntették meg. 
    
Böröcz László hangsúlyozta: 

a Fidesz kormányzása óta Magyarország tartós és stabil gazdasági növekedési pályára állt, a magyar vállalkozások is sorra megvalósíthatják beruházásaikat, amelyeket adócsökkentéssel, gazdaság- és vidékfejlesztési támogatásokkal, valamint államilag támogatott kölcsönökkel segítenek. Újraindult a magyar élelmiszeripar is, a magyar árut egyre többet vásárolják mind idehaza, mind külföldön 
- mondta. 
    
Kérdésre a dolgozóit elbocsátani kényszerülő Szarvasi Vas-Fémipari Zrt.-ről közölte: ha a kormány azt ígérte, hogy segít, akkor így is tesz majd, a konkrét intézkedéseket valószínűleg a pénzügyi tárca dolgozza ki.

ECHO TV - A nemzet hangja - MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ