Cover
Gazdaság
A netes kereskedelmet szabályozná a WTO
2019-01-2712:51
Az elektronikus kereskedelem szabályozásának javításáról indulnak tárgyalások tavasszal az Európai Unió és további közel ötven ország között a Kereskedelmi Világszervezet (WTO) égisze alatt – közölte pénteken a davosi Világgazdasági Fórumon Cecilia Malmström uniós kereskedelmi biztos. A kezdeményezéshez 75 ország csatlakozott, közöttük az összes uniós tag, valamint az egymással kereskedelmi vitába bonyolódott Egyesült Államok és Kína is – idézte a távirati iroda az uniós biztos szavait.
Malmström hozzátette, hogy miután az online kereskedelem mostanra a világ leg­eldugottabb sarkaiban is a mindennapok szerves részévé vált, „tartozunk annyival polgárainknak és vállalatainknak, hogy átlátható és biztonságos feltételeket teremtsünk az internetes kereskedelemnek”.

A tárgyalások hivatalosan márciusban kezdődnek. A cél egy olyan nemzetközi keretegyezmény létrehozása lesz, ami egyszerűvé és biztonságossá teszi az internetes vásárlást, értékesítést és szerződéskötést.

Korábban már voltak hasonló kezdeményezések, de a decemberi Buenos Aires-i csúcson a WTO 164 tagja nem ért el eredményt 25 különböző e-kereskedelmi kezdeményezés egyetlen rendszerbe való konszolidálásában.

A WTO statisztikái szerint 2016-ban 27,7 ezer milliárd dollárt tett ki az interneten bonyolított kereskedelmi áruforgalom, ebből 24 ezer milliárd dollár volt a vállalatok között kötött szerződések forgalma.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ