Cropped landscape
Külföld
Völner Pál: A magyar munkavállalókat nem érheti megkülönböztetés Ausztriában sem
2019-01-2520:03
Kötelezettségszegési eljárás indult Ausztria ellen az új családtámogatási törvény miatt, amely több magyar munkavállalót is érint. Völner Pál, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára az ECHO TV Napi aktuális című műsorában kijelentette: a magyar munkavállalókat semmilyen megkülönböztetés nem érheti, hiszen ugyanazt a munkát végzik, ugyanazokat az adóterheket viselik és ugyanazokat a járulékokat fizetik. 
Az elfogadott törvény szerint: azok az Ausztriában dolgozó, nem osztrák állampolgárok, az EU más tagállamaiból érkező munkavállalók, akik az országban fizetnek adót és járulékokat, viszont gyermekeiket nem ott nevelik, kevesebb családtámogatásra jogosultak, mint korábban. Erről Novák Katalin beszélt az MTI-nek, aki hangsúlyozta: a kormány a végsőkig harcol az Ausztriában dolgozó magyar munkavállalók jogaiért.

Völner Pál szerint: Ausztriában úgy gondolták, hogy ez egy kiváló megtakarítási lehetőség, ha a külföldi munkavállalók gyerekei után járó családi pótlékot, úgynevezett idexálás alá vetik. Ez az ottani magyar munkavállalók esetében egy 56 százalékra való csökkenést jelent. A 2017-es adatok szerint ez több mint 38 ezer gyereket érint. 

Ez az uniós jogszabályokban megfogalmazott diszkriminációmentességnek a tilalmába ütközik, illetve a munkavállalók jogait is sérti
- hangsúlyozta.

Az államtitkár kifejtette, a munkavállalókat nem érheti megkülönböztetés és érdekeiket több korábban elfogadott rendelet is védi.
Hozzátette, ugyanazt a munkát végzik, ugyanazokat az adóterheket viselik, ugyanazokat a járulékokat fizetik éppen ezért semmiféle juttatási formában nem lehet különbséget tenni közöttük. 

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ