Cropped landscape
Gazdaság
Tovább drágulnak az építőanyagok
2019-01-2406:14
Erős évet zárt az építőanyag-ipar tavaly, gyártóinak forgalma az előző évit is meghaladva, jellemzően 20 százalékkal nőtt. Az építőanyagok 2-10 százalékkal drágultak, az idén pedig 5-10 százalékkal tovább nőnek - ismerteti a csütörtöki Világgazdaság.
A cikk szerint kiugróan a szerkezetépítő és a hőszigetelő anyagok iránt nőtt a kereslet, terméktípustól függően 15-40 százalékos mértékben. Szarka László, a Magyar Építőanyag és Építési Termék Szövetség elnöke elmondta: legkiemelkedőbb mértékben, 40 százalékkal a fehér falazati anyagok értékesítése erősödött a hazai építőanyag-gyártóktól összegyűjtött éves forgalmi jelentések szerint, de 25-30 százalékkal több fogyott szálas hőszigetelőkből és 15-20 százalékkal több égetett téglából is. 

Mindez az újlakás-építési projektek felpörgetésével, valamint a jelentősebb ipari és intézményi beruházások elindításával függ össze - hangsúlyozta. Az építőanyag-gyártók 2-10 százalékkal emelték az áraikat a költségeik növekedése, mindenekelőtt a 10-20 százalékos béremelési kényszer miatt. Hasonló mértékű drágulásra kell számítani az idén is, hiszen a további béremelések mellett várható az energia- és a nyersanyagárak, valamint a fuvardíjak két számjegyű növekedése is. 

Eközben kapacitáshiány van kivitelezőkből, elsősorban a szerkezetépítésben és a tetőfedésben - mondta a szövetség elnöke a Világgazdaságnak.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ