Cropped landscape
Belföld
Ezzel a katona-egészségügyi képességgel meg lehet felelni a XXI. századi kihívásoknak
2019-01-2421:06
A katona-egészségügy célja, hogy a rendelkezésre álló eszközökkel segítse az adott művelet sikerének az elérését. Az egészségügyi biztosításnak nem csak humanitárius célkitűzései vannak, nemcsak életmentésről és a maradandó károsodás megelőzéséről van szó, hanem arról is, hogy a magas szintű egészségügyi biztosítás emeli a katonák erkölcsi tartását, morális szintjét, ami hozzájárul a művelet fenntarthatóságához. Erről Dr. Kopcsó István a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke beszélt az ECHO TV Napi aktuális című műsorának csütörtöki adásában. A dandártábornok beszámolt arról is, hogy megindul a ROLE-2 szintű harctéri sebészet beszerzése, amihez mérhető katona-egészségügyi képesség még nem volt az országban. Az üzembe állítás tervezett dátuma 2023. január 1.
Dr. Kopcsó István kiemelte, egy nagyon jó szintű egészségügyi biztosításnak politikai célkitűzése is van, hiszen a tárgyaló fél magabiztos lesz azzal, hogy milyen erő áll mögötte, ezen kívül akár lehet az elrettentést is szolgálhatja. 

A részletekről szólva a dandártábornok elmondta, hat pillére van a honvédségnél egészségügyi biztosításnak, a prevenció, a gyógyító tevékenység, az egészségügyi kiürítés és az egészségügyi logisztika, kutatásfejlesztés és egészségügyi kiképzés. Dr. Kopcsó István rámutatott, a Honvédkórház az említett hat elemnek a gyógyító modulja, a kitatás-fejlesztési modulja és részben a kiürítési modulja, vagyis egy logikus része egy nagyobb egységnek, egy egészségbiztosítási láncnak. 
Arra a felvetésre, hogy a Magyar Honvédség egy nagyon fontos egészségügyi beszerzés folyamatában van túl, a dandártábornok kifejtette, a honvédelmi és haderőfejlesztési program keretein belül megindul a ROLE-2 szintű tábori kórház beszerzése. 


Élet, végtag- és funkciómentő harctéri sebészetről van szó. Nagyon fontos, hogy ez moduláris, vagyis misszióra szabott 
– mutatott rá a Magyar Honvédség egészségügyi főnöke. 

A dandártábornok szerint ezzel a képességgel meg lehet felelni az új, XXI. századi kihívásoknak. 

Teljes beszélgetés: 
ECHO TV – A nemzet hangja – Napi aktuális 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ