Cropped landscape
Kultúra
391 millió forintos beruházás-előkészítő támogatást kap három zeneművészeti iskola
2019-01-2417:16
A kormány úgy döntött, hogy három kórusiskolát, a váci Karolina Katolikus Általános Iskolát, a budapesti Kodály Zoltán Magyar Kórusiskolát és a budapesti Szent István Király Zeneiskolát 391 millió forintos beruházás-előkészítő támogatásban részesíti - mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára csütörtökön Vácon.

Rétvári Bence, a térség KDNP-s országgyűlési képviselője a Karolina iskolában tartott sajtótájékoztatón azt mondta: Magyarországon kevés a kórusiskola, ezért a kormány fontosnak tartja a támogatásukat, hogy "méltóan képviselhessék a kodályi hagyományokat". 

Amint az intézmények bővítési, fejlesztési beruházásának előkészítésével végeztek az iskolák, a kivitelezéshez pályázhatnak kormányzati támogatásra - tette hozzá az államtitkár.

Rétvári Bence kitért arra: kérték az iskolákat, olyan fejlesztéseket tervezzenek, amelyek lehetővé teszik, hogy az intézmények kórusközpontokként is működjenek, és továbbképzéseikkel segítsék más iskolák kórusait, kórusvezetőit. 

Fontosnak nevezte, hogy a támogatott iskolák között van vidéki és budapesti, valamint állami és egyházi is.

Beer Miklós váci megyés püspök elmondta: a Karolina Katolikus Általános Iskola több mint 100 éves, és ezzel a fejlesztéssel új fejezet kezdődik az intézmény történetében. 

Sisa Sándorné, az iskola igazgatója megemlítette, hogy oktatási intézményük 1905-ben épült és 1906-ban kezdődött első osztályában az oktatás. Hangsúlyozta, hogy a fejlesztésekkel a klasszikus zenét méltó körülmények között oktathatják majd. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ