Cropped landscape
Tudomány
Nem kell félni a rókától, de a béke érdekében kerüljük el
2019-01-2309:13
Az elmúlt időszakban több panasz is érkezett a Budapest környéki településektől, hogy egyre több róka látogat be a házak udvarába, kertjébe. Földvári Attila, az Országos Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársa az ECHO TV Jó reggelt című műsorában elmondta, a róka nem támad emberre, ugyanakkor nem árt óvatosnak lennünk, hiszen terjeszthetnek betegséget, ilyen a rüh, vagy a rókaféreg.
A rókák körében ilyenkor van a párzási időszak, a koslatás, így az állatok a megszokottnál nagyobb területet járnak be, ugyanakkor élelmet is keresnek.


Budapesten is bárhol előfordulhat róka gyakorlatilag bárhol, ahol el tud bújni, ahol megtalálja a nyugalmat és még élelmet is talál 

– közöle Földvári Attila. 

Hozzátette, nem arról van szó, hogy a természetben éhen halna, oda megy, ahol könnyebben talál táplálékot.

Arra a műsorvezető felvetésre, hogy terjeszthet-e veszettséget a róka, Földvári Attila, az 1990-es évek óta a nagyon hatékony rókaimmunizálási gyakorlatnak köszönhetően gyakorlatilag eltűnt a veszettség Magyarországról.

Az Országos Magyar Vadászati Védegylet főmunkatársa a súlyos betegségek között említette az Echinococcus multilocularist, vagy más néven a rókaférget. Ez a kór főleg azokat érinti, akik valamilyen módon rókaürülékkel kerül kapcsolatba.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV – A nemzet hangja – Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ