Cropped landscape
Gazdaság
Nagy István: Nagy a magyar gazdák beruházási kedve
2019-01-2320:35
Elsősorban élelmiszeripari beruházásokat fognak támogatni abból az új hitelprogramból, amelyet idén tervez elindítani az agrártárca. Nagy István agrárminiszter erről az ECHO TV Napi aktuális című műsorában beszélt. A tárcavezető kifejtette: ha versenyképességet akarunk növelni a mezőgazdaságban, a feldolgozóipart kell alapvetően támogatni annak érdekében, hogy minél nagyobb hozzá adott értéket tudjanak előállítani a Magyarországon megtermelt alapanyagokból. 
Nagy István úgy fogalmazott: aki idén nyert, meg is kapja a forrást hozzá, hogy megépítse a beruházását. 
De mire elfogadjuk a közös agrárpolitikát, föláll az új bizottság, akkreditáljuk az új pályázatainkat, megpályázzák a gazdák, és mire elbíráljuk ezeket, az biztosan 3-4 évbe telik.
- fogalmazott. A ciklus összes pályázatán túljelentkezés volt, eszerint van beruházási kedv és szándék a gazdáinkban.

Az agrárminiszter kiemelte: ezt a hajlandóságot muszáj kihasználni, mert olyan fokú verseny zajlik Európában, melyben nem maradhatunk le. Muszáj fejleszteni és forrásokat rendelkezésre bocsájtani ahhoz, hogy ezeket a fejlesztési szándékokat meg lehessen valósítani.
Ezt a célt szolgálja az a kezdeményezésünk, hogy dolgozzunk ki egy olyan konstrukciót, amely forrást biztosít azon gazdák számára ebben az áthidaló időszakban, akik nem tudtak a pályázat során nyerni, de van eltökélt fejlesztési szándékuk
- fogalmazott.
Nagy István hozzátette: 2010 óta másfélszeresére nőtt a előállított alapanyag mennyisége, miközben a minőséggel sincs baj. A hátrányunk ott van, hogy ezzel a megnövekedett mennyiséggel hogyan tudunk több jövedelmet elérni.
Ehhez az kell, hogy ezeket a termékeket minél magasabb fokon tudjuk feldolgozni. Ha versenyképességet akarunk növelni az agráriumban, akkor a hűtőházak, feldolgozóüzemek és élelmiszeripari üzemek létesítése szükséges
A miniszter nem szeretné megszabni, hogy kicsi-, közepes- vagy nagyvállalkozások induljanak a pályázaton. A versenyképességhez mindegyik ágazat teljesítményére szükség van. A legkisebbre és a legnagyobbra is - tette hozzá.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ