Cropped landscape
Tudomány
Influenzának ellenálló génszerkesztett csirkén dolgoznak brit kutatók
2019-01-2312:41
Olyan génszerkesztett csirke létrehozásán dolgoznak az Edinburgh-i Egyetem tudósai, amely teljesen ellenálló az influenzával szemben, hogy így állítsák meg a következő nagy emberi influenzajárványt.

Az első génszerkesztett csibe idén fog kikelni az egyetem Roslin Intézetében - mondta el a Reutersnek Wendy Barclay virológus, a projekt egyik vezetője. 
    
A szárnyasok DNS-ét a molekuláris ollónak nevezett CRISPR technológiával módosították, eltávolították egyes részeit annak a fehérjének, amelyik szoros kapcsolatban van a vírussal, ezzel teljesen rezisztenssé tették az állatokat. 
    
Az elképzelés az, hogy a vírusnak ellenálló szárnyasállománnyal "ütközőzónát" hoznak létre a vadon élő madarak és az emberek között - mondta Barclay. 
    
Járványügyi szakértők az egyik legnagyobb veszélynek az emberi influenzajárványt tartják. Az utolsó nagy, 2009-10-es H1N1-kitörés világszerte mintegy félmillió áldozatot követelt. Az 1918-as spanyolnátha 50 millió ember életébe került. 
    
A szakértők legnagyobb félelme az, hogy a vírus egy halálos törzse a vadon élő madarakról a háziszárnyasok közvetítésével az emberre is képes lesz átugrani, majd olyan mutációt létrehozni, amely cseppfertőzéssel könnyen terjed emberről emberre. 
    
"Ha sikerül megakadályozni, hogy a vad madaraktól elkapják a háziszárnyasok a vírust, akkor a gyökereinél állítjuk meg a következő világjárványt" - mondta Barclay. 
    
Ugyanez a kutatócsoport a Nature tudományos lap egy 2016-os számában tette közzé, hogy talált egy gént - ANP32 - a csirkében, amely az influenzafertőzést lehetővé tevő fehérje működését irányítja. 
    
Laboratóriumi tesztekben olyan sejteket használtak, amelyekből hiányzott a gén, és azt találták, hogy nem lehet őket influenzával megfertőzni. 
    
Barclay elmondása szerint úgy szerkesztik az "influenzabiztos" csirke DNS-ét, hogy a szóban forgó fehérjének csak egy részét változtatják meg, a csirke többi génje pontosan ugyanaz marad, mint előtte. 
    
"Azonosítottuk, mi a legkisebb változtatás, amellyel meg lehet állítani a vírust" - mondta a kutató. 
    
A Roslin Intézetben alkották meg Dolly bárányt, a világ első klónozott állatát. Vírusrezisztens sertéseket is létrehoztak. 
    
Barclay szerint a módszer előtt álló legnagyobb akadály az lehet, hogy a baromfitenyésztők tartanak attól, mit szól a közvélemény a génszerkesztett csirkékhez.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ