Cropped landscape
Belföld
Azbej Tristan: A magyar kormány elsődleges feladata, hogy a magyar emberek boldogulását segítse
2019-01-2321:00
Magyarország a Hungary Helps program keretében 505 millió forinttal támogatja a Nyitott kórházak elnevezésű szíriai humanitárius kezdeményezést – jelentette ki Azbej Tristan, a Miniszterelnökség Hungary Helps Program megvalósításáért felelős államtitkára az ECHO TV V4 - Európa jövője című műsorában. Az államtitkár felhívta a figyelmet arra is, hogy a kormány számára továbbra is elsődleges a hazai egészségügy fejlesztése, vagyis a szíriai kórházak nem a magyar intézmények helyett kapják a támogatást.
Azbej Tristan úgy fogalmazott: a Nyitott kórházak projekt támogatása a legújabb támogatási program. Szíria sokat szenvedett nagyvárosaiban Aleppóban, Homszban és Damaszkuszban támogatunk olyan kórházakat, amelyek a legszegényebb embereket látják el. Szíriában a nyolc éves háború alatt az egészségügyi infrastruktúrának az 54 százaléka elpusztult. 
Ennek az eredménye az, hogy ma már több ember hal meg az egészségügyi infrastruktúra hiánya miatt, mint amennyi embert meggyilkolnak a háborúban
- hívta fel rá a figyelmet az államtitkár.

Azbej Tristan elmondta: a tegnap bejelentett támogatási projekt kapcsán felmerült a kérdés, hogy miért Szíriában támogatják a kórházakat.
A szíriai kórháztámogatás esetében félmilliárd forintból fogjuk támogatni három szíriai kórház egy éves működését. Ehhez képest az Orbán-kormány az elmúlt években 500 milliárd forintot fordított a vidéki egészségügyi infrastruktúra fejlesztésére és Budapesten is 700 milliárd forintos fejlesztésbe fogott bele
- emelte ki. Hozzátette: amit mi Szíriában adunk a kórházaknak, talán tízezrelékében fejezhető ki ennek a támogatási összegnek.
Ez pedig így helyes. A magyar kormány elsődleges feladata, hogy a magyar emberek boldogulását segítse
- jelentette ki.
Azbej Tristan kiemelte: ezzel az adománnyal, mely a magyar költségvetés szempontjából nem is értelmezhető, egész közösségeket tudunk megmenteni.
Ez érdeke az embereknek is, hiszen ezzel csillapítjuk a migrációs nyomást ami hazánkra és Európára nehezedik.
Teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - V4 - Európa jövője
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ