Cropped landscape
Gazdaság
Nagykövetekkel tárgyalt Nagy István agrárminiszter
2019-01-2218:03
A közös uniós agrárpolitikáról, a GMO-mentes állati takarmányokról és a védjegypolitikáról egyeztetett Nagy István agrárminiszter Pascale Andreanival, Franciaország budapesti nagykövetével kedden, továbbá a nap folyamán hivatalában fogadta Mohammed Abdulhadi al-Matrafít, Szaúd-Arábia nagykövetét is, akivel egyebek mellett a kereskedelmi lehetőségeket tekintették át.
Az Agrárminisztérium (AM) közleménye szerint a tárcavezető a francia nagykövettel folytatott megbeszélésen arról beszélt, hogy Budapest és Párizs hagyományosan jó kapcsolatokat ápol egymással a mezőgazdasági és környezetügyi együttműködések területén.
    
A magyar mezőgazdaság legfőbb feladata a feldolgozottsági szint növelése, az öntözés fejlesztése és a generációváltás elősegítése, a kutatás-fejlesztés eredményeinek az agráriumba történő beillesztése - fejtette ki a miniszter. 
    
Nagy István jelezte, az idei év legfontosabb témája a közös uniós agrárpolitika (KAP), amelynek költségvetésén és részletszabályain egyaránt sok múlik. Hangsúlyozta, hogy Magyarország továbbra is erős KAP-ban érdekelt. Hozzátette: az együttműködés keretei közt kialakított új támogatási rendszer mintegy 9 milliárd euró közvetlen termelői segítséget jelent a szektornak 2020-ig. Kitért arra is, hogy Magyarország nagyon aktív szereplő abban, hogy a lehető legjobb kompromisszumot érjék el a tagállamok.
    
Szaúd-Arábia nagykövetével az agrár-külkereskedelemről, a magyarországi befektetések és a biztonságos húsellátás lehetőségeiről, valamint a kutatás-fejlesztésben történő együttműködésről folytatott megbeszélést Nagy István. A miniszter fontos előrelépésnek tartja, hogy Magyarország megkapta az engedélyt a vöröshús Szaúd-Arábiába történő exportálására. Az agrárminiszter arra is felhívta a figyelmet, hogy Magyarország magas színvonalú és feldolgozottságú élelmiszergazdasági, állati eredetű és malomipari, továbbá fagyasztott zöldség és gyümölcs termékekkel rendelkezik. 
    
A szaktárca tájékoztatása szerint az agrárminiszter a japán nagykövettel is tárgyalt.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ