Cropped landscape
Gazdaság
Már most több magyarországi cég életét nehezíti az érlelődő Brexit
2019-01-2208:01
Már most látszik a Brexit hatása a hazai cégvilágban is. 2004 és 2016 között folyamatosan növekedett Magyarországon az egyesül királyságbeli befektetők száma. A cégszámnövekedés azonban teljesen befagyott a 2016-os Brexit-népszavazás óta, a bizonytalanság egyértelműen meglátszik a céginformációs mutatókban – állapította meg elemzésében az Opten Informatikai Kft.
Jelenleg mintegy 2300 olyan cég található Magyarországon, amelynek közvetlen tulajdonosai között nagy-britanniai címmel rendelkező céget vagy magánszemélyt találunk. Ha hozzávesszük az összetett tulajdonosi láncokat és a közvetett kapcsolatokat is, akkor összesen 2900 cég köthető a szigetországhoz tulajdonosi vonalon. Ráadásul a hazai átlagnál jóval nagyobb vállalkozások az érintettek, ennek a 2900 cégnek komoly szerepe van nemzetgazdasági szinten is.

A Brexit hatása nemcsak a cégszámnövekedés megállásán látszik, az országhoz köthető cégek alkalmazotti létszáma is csökkent a Brexitsztori indulása óta. 2016 júniusában még 73 ezer alkalmazottat foglalkoztattak a brit érdekeltségű cégek Magyarországon, míg jelenleg már csak 69 ezret – hangsúlyozzák az elemzés készítői, kiemelve: ez ellentétes a hazai általános trenddel, hiszen összességében valamelyest növekedett az alkalmazottak száma Magyarországon.

A magas cégszámból és alkalmazotti létszámból jól látszik, hogy már a tulajdonosi szerkezeteket vizsgálva is milyen komoly kötődése van Magyarországnak az Egyesült Királysághoz. Valójában ez csak a jéghegy csúcsa, az export/import folyamatokon és a közvetett beszállítói láncokon keresztül jóval nagyobb kapcsolódási kör azonosítható a cégek mikrogazdasági szintjén is.

Ha ehhez hozzávesszük, hogy a teljes EU-s és globális piac hullámokat vethet több potenciális Brexitszcenárió esetén is, akkor látható, hogy bizony tömegeket érinthet Magyarországon is a Brexit kimenetele.

Az is egyértelmű, hogy a folyamatnak egészen biztosan lesznek nyertesei és vesztesei is. Például az árfolyamváltozás jótékony hatással lehet a cégek egy részére, más vállalkozások pedig akár tönkre is mehetnek. Mindezek mellett a vámszabályok esetleges változása is erősen szórhatja a piaci mezőnyt.

A Brexitérintettség tehát nemcsak attól függ, hogy melyik lehetséges irányba halad a kilépési folyamat, hanem az adott cég érintettségi fokától is. Általános érvényű következtetéseket korai lenne még levonni, de az egyértelmű, hogy minél több szálon kötődik valaki az Egyesült Királysághoz, annál nagyobb kockázatot kell futni az elkövetkező időszakban.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ