Cropped landscape
Kultúra
Fekete Péter: Egyedülálló, amit a magyar kormány a kultúráért tesz
2019-01-2220:30
Az egész országban megemlékeztek a magyar kultúra napjáról. Ezzel kapcsolatban az ellenzéki pártok is megnyilvánultak és kihasználták az alkalmat arra, hogy a kormányt szidják. Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kultúráért felelős államtitkára az ECHO TV Napi aktuális című műsorában elmondta: a magyar történelem során soha nem fordult elő olyan tíz év, amikor a kormány ennyi közpénzt és forrást fordított volna kulturális beruházásokra.
Fekete Péter közlése szerint elvitathatatlan, hogy amit a magyar kormány az adófizetők pénzéből a kultúra irányába tesz, egyedülálló a mi történelmünkben és Európában is.

Kiemelte: nagyon jó intézményrendszerrel működünk és ezt az intézményrendszert kell hatékonyan működtetni. Területet kell adni azoknak az alkotóknak és művészeknek, akik úgy érzik, hogy az elmúlt időszakban nem tudtak megfelelően alkotni és nem jutottak platformhoz.

Nem gondolom, hogy ez azzal járna, hogy bármit szét kéne verni. Ez egy széles torta, mely széles tortából nagyon sok embernek van feladata
- fogalmazott.
Fekete Péter megerősítette, valóban kulturális területfoglalásról van szó. Szabó Anett műsorvezető azon felvetésére, hogy a hazai állami kulturális intézmények segítik, vagy gátolják-e a magyarság XXI. századi kulturális önrendelkezésének a megteremtését, az államtitkár kifejtette, előrébb kell lépni az intézményvezetők oktatásában, hogy a rájuk bízott kincset, épületet, pénzt és szellemi tőkét a legjobban tudják működtetni.

Ugyanakkor az összehasonlító adatok mindig azt mutatják, hogy Európa közepén valami egészen különleges kulturális rendszerrel bírunk

 - tette hozzá.

 A "területfoglalással" kapcsolatban kifejtette, fel kell mennünk a 8. emeletre, ki kell mennünk a tanyára és azokat az embereket, akik nem kultúrafogyasztók, be kell vezetünk a színházakba, koncertekre.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ