Cropped landscape
Gazdaság
Németország visszavonja a Mahan iráni légitársaság repülési engedélyét
2019-01-2109:53
A német szövetségi repülési hatóság a héten visszavonja Mahan Air iráni légitársaság repülési engedélyét, mert a légitársaságot azzal gyanúsítják, hogy összefüggésbe hozható az iráni titkosszolgálat fedett műveleteivel - írta hétfőn a német sajtó. 
A Süddeutsche Zeitung című lap, valamint a Norddeutscher Rundfunk (NDR) és a Westdeutscher Rundfunk (WDR), két regionális közszolgálati médiatársaság arról számolt be, hogy a hatósági döntés kapcsolatban van azokkal a gyilkosságokkal, amelyeket az iráni titkosszolgálat hajtott végre Európában, továbbá azokkal a tervekkel, hogy újabb ilyen támadásokat kövessen el. 
    
A Mahan Air jelenleg hetente négy járatot üzemeltet Németországban, hármat Düsseldorfba, egyet pedig Münchenbe közlekedtetnek. 
    
A német külügyminisztérium, amelyet felkértek a tervezett engedély megvonásának kommentálására, elhárította a megkeresést azzal, hogy nem szolgáltat információt a "belső politikai tervezési folyamatokról". 
    
Sajtójelentések szerint a Mahan Air 2011 óta szerepel az Egyesült Államok szankciós listáján, és Washington már számos szövetségesénél közbenjárt annak érdekében, hogy vonják vissza a repülési engedélyt ettől a légitársaságtól. 
    
A múlt héten a német hatóságok az Irán javára folytatott kémkedés gyanújával őrizetbe vették a német hadsereg egyik alkalmazottját, Abdul Hamid S-t. Teherán tagadja a vádat. 
   
Irán rendszeresen gyanúsítja fő ellenségeit - Izraelt és az Egyesült Államokat - azzal, hogy szabotálni akarják a 2015-ben vele kötött többhatalmi atomalkut, amelynek révén javult Teherán viszonya az Európai Unióval, Nagy-Britanniával, Franciaországgal és Németországgal.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ