Cropped landscape
Gazdaság
Egy négyzetméterért akár kétmilliót is kérhetnek
2019-01-2107:09
Jelentős átadási hullámra lehet számítani idén az új lakásoknál, az elérhető kínálat pedig még most is elég széles. Az árak viszont tovább nőttek, mert miközben a fővárosban egyre több belső kerület beruházásainál haladja meg a négyzetméterár az egymillió forintot, vidéki nagyvárosokban sem ritka az 500-700 ezer forintos fajlagos ár.
Tovább bővül a budapesti ­újlakás-piac: 2018 végén 469-re nőtt a megvalósítás különböző szakaszaiban lévő többlakásos lakóépületek száma, miközben az épülő és tervezett lakásállomány ezekben meghaladja a 32 ezret.
 
Az Otthon Centrum (OC) friss piaci felmérése szerint a folyamatban lévő projektekben az értékesítettség aránya összességében 52 százalékos, vagyis a szóban forgó lakások majd felét még meg lehet vásárolni. Az összeállításból kiderül, hogy a legtöbb projekt továbbra is a XIII. kerületben épül, ahol a 2018. év végi állapot szerint 94 beruházásban hirdettek eladó lakásokat – ez a megvalósítás különböző fázisában lévő fővárosi társasházi projektek ötöde. Szintén kiemelkedik a III. kerület 54, a XI. kerület ötven és a II. kerület 39 projekttel.
 
A szűken vett Belvárosban az új lakások átlagos négyzetméterára már kétmillió forint körül alakul. A budai I., II. és XII. kerületben az 1-1,5 millió forintos négyzetméterárak a jellemzők, de a külső pesti kerületekben is legalább 500–760 ezer forint közötti összeget kell egy új otthon egy négyzetméteréért fizetni.

A megyei jogú városokban a múlt év végi állapot szerint 290 társasházi lakásprojekt volt elérhető, amelyekben összesen csaknem 8800 lakást hirdettek megvételre. A legtöbb beruházás Győrött, Debrecenben, Pécsett és Szegeden ismert, ahol az interneten is hirdetett lakásberuházások csaknem fele épül. Győrött 1530, Debrecenben és Szegeden egyaránt valamivel több mint ezer lakást kínáltak 2018 decemberé­ben.
 
A legdrágább vidéki beruházás Pécshez kötődik, ahol az egyik beruházó 740 ezer forintos átlagos négyzetméteráron kínálja lakásait, ezzel szemben Miskolcon van olyan új társasház, ahol mind­össze 190 ezer forintos négyzetméteráron elérhetők az otthonok.
 
A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint a tavalyi első három negyedévben 10 218 új lakást adtak át, ami 28 százalékkal több, mint az előző év azonos időszakában. Az ebben az időszakban kiadott építési engedélyek és egyszerű bejelentések együttes száma alapján pedig több mint 26 ezer lakás építése kezdődhetett meg. 2017-ben az eladásra épült lakások száma meghaladta a hétezret, ami hétéves csúcsot jelent.
 
Az Ingatlan.com szerint a tempó megmaradhatott, és mintegy tízezer olyan lakást adhattak át a múlt évben, amelyet vállalkozások értékesítési céllal építettek. A hirdetési portál adatai szerint a budapesti új lakások átlagos négyzetméterára mintegy 770 ezer forint volt a múlt év végén, az ország többi településén elérhetőké pedig 445 ezer forint.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ