Cropped landscape
Belföld
Kihallgatták az ECHO TV stábját megtámadó férfit
2019-01-1915:57
Többször, több helyen is inzultálták az ECHO TV stábjait munkájuk közben a szombati fővárosi tüntetésen. A demonstrálók közrefogták és megakadályozták őket, hogy élőben bejelentkezzenek, vagy éppen forgassanak a tüntetésről. A Várkert Bazárnál kisebb dulakodás is kialakult. A tüntetők először szidalmazták kollégáinkat és többen azt kiabálták, verjétek meg őket. Majd két férfi megpróbálta kirángatni az operatőr kezéből a kamerát, amelyet el is törtek. A rendőrök egy férfit garázdaság, egy másikat hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt állítottak elő a szombat esti demonstrációt követően.
Kollégánkat az Oktogonnál akadályozták meg a tüntetők abban, hogy tudósítson az eseményekről. A riportert közrefogták és egy táblával kitakarták a kamera elől. Az egyik tüntető két órával később a Várkert bazárnál is vegzálta tudósítónkat. 

A súlyosabb incidens az Informátor című műsorunk stábját érte. 

Szidalmazás és fenyegetés után két férfi kárt tett egy kamerában, amikor megpróbálták az operatőr kezéből kitépni azt. Kisebb dulakodást követően a rendőröknek kellett közbelépniük, akik pedig elkövették a szabálysértést, őket el is vitték.

Gyanúsítottként hallgatták ki az Echo TV stábját megtámadó tüntetőt

A rendőrség közleményében arról is, hogy egy 37 éves dunakeszi férfi az ECHO TV stábját szidalmazta, majd megpróbálta a munkáját végző, a rendezvényről tudósító operatőr kezében lévő kamerát kiütni. A 37 éves P. Árpádot a rendőrök előállították és garázdaság vétség megalapozott gyanúja miatt gyanúsítottként hallgatták ki.

Bohár Dániel a PestiSrácoknak azt mondta, éppen Horváth Csaba szocialista politikussal akartak interjút készíteni az MSZP standjánál, amikor egy csoport körbeállta őket, megtámadták Miklósvölgyi Csaba operatőrt és letépték a kamera mikrofonját. 

Az ATV riportere szerint egyébként az Echo TV stábja támadta meg a tüntetőket 
- közölte a PestiSrácok. Informátor című műsorunk stábja elképesztőnek tartja, hogy a csatorna munkatársa ilyen hazugságot jelentett ki.

A Várkert Bazárnál nemcsak az ECHO TV újságíróit, hanem a Hír TV munkatársát is inzultálták a tüntetők. Többen megpróbálták megakadályozni a tudósítást.
Televíziónk egy kamerája bánta a tüntetőkkel történt találkozást
Ez történt eddig

"Dudálj, ha eleged van" - ilyen feliratú táblákat emeltek a magasba a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai szombat délelőtt a Nyugati téren. A párt országgyűlési képviselője szerint az országos demonstrációs hullámmal megmutatja Magyarország, hogy elege van. 
 
Gyurcsány Ferenc pártja Újpesten is tiltakozott, itt néhány tucat ember gyűlt össze. A tiltakozókhoz az MSZP,  a Párbeszéd és a Momentum szimpatizánsai is csatlakoztak. A tüntetők előtt Varju László DK-s országgyűlési képviselő tartott lelkesítő beszédet. A politikus azt mondta, elsősorban a munka törvénykönyve módosítása ellen tiltakoznak, de újra elővette a Miniszterelnökség menzaügyét is. 
 
Az emberek azt mondják, hogy elég volt ebből, elég volt abból, hogy őket kizsákmányolják, elég volt abból, hogy a családjuktól elvonják őket, elég volt abból, hogy éhbérért dolgoztatják őket, miközben a várban a miniszterelnök úgy csinál, mintha egyébként 350 forintért ebédelne, Gundel minőségű ebédet – hangoztatta az ellenzéki politikus. 
Varju László nem tágít a menzaügyben - derült ki a mostani akció során.
Ételosztással és meleg teával várta az Európai Baloldal a tüntetőket és a rászorulókat a Gundel Étterem előtt. Azért ide szervezték az eseményt, mert szerintük az étterem túlzott kedvezményeket nyújt a politikusoknak. 
Tüntetők a Gundel Étterem előtt
Bár az "Álljon le az ország!" esemény hivatalosan 14 óráig tartott volna, a résztvevők többsége rövid időn belül csatlakozott a Hősök terére meghirdetett tüntetéshez.
 
Ugyan hetekig szervezték, de kevesen voltak a hivatalos gyülekező kezdetekor a Blaha Lujza téren és az Oktogonon is. Nem sokkal később a Hősök teréről körülbelül hatvan demonstráló indult el, majd a résztvevők száma az Oktogonon néhány százra nőtt. A tüntetők a térről hangos sípolással, dudálással vonultak tovább.
 
A demonstrálók egy másik csoportja közben a Szabadság híd pesti hídfőjétől indult a hídon és a budai alsó rakparton át a Clark Ádám tér felé.

Összefogásra szólítottak a budapesti tüntetésen, februárban folytatni akarják a demonstrációkat

Az összefogás szükségességét és az állampolgári jogokért való felelősségteljes kiállás fontosságát hangsúlyozták a munka törvénykönyve módosítása ellen szervezett budapesti tüntetés szónokai a Várkert Bazárnál.

A Fiatalok a Demokráciáért nevű civil szervezet és a Magyar Szakszervezeti Szövetség Ifjúsági Tagozata rendezvényén elsőként felszólaló Kiss Nikoletta, az ifjúsági tagozat vezetője arról beszélt, hogy fiatal dolgozókért és leendő munkavállalókért vonultak az utcára, mert - mint mondta - nem szeretnének olyan országban élni, ahol az emberek ki vannak szolgáltatva a munkáltatónak és, ahol a bérek nem biztosítják a megélhetést. Kiemelte, közösen kell tenni a tisztességes bérért, munkafeltételekért, valamint a rugalmas nyugdíjrendszerért. Szerinte a munka törvénykönyve nem a dolgozók érdekeit szolgálja.
   
Molnár Tímea civil aktivista azt hangoztatta, élni kell az állampolgári jogainkkal, hogy szembeszállhassunk azokkal, akik visszaélnek hatalmukkal. Felelősséggel vegyük ki a részünket a jövőnk alakításában, ne maradjunk tétlenek, vegyünk részt az elkövetkezendő választásokon - mondta.
   
Nagy Blanka középiskolás diák azt mondta, hogy a kormány lejáratókampányt indított ellene, mert kritizálni merte őket. Azt híresztelték, hogy több tárgyból bukásra áll, de ez nem igaz. Szerinte a Fidesz bukott meg három dologból: tisztességből, emberségből és őszinteségből.   
   
Molnár Áron civil aktivista szabad oktatást és véleménynyilvánítást követelt, és ezért összefogásra szólította fel a Várkert Bazár előtti területet megtöltő tömeget.

A felszólalók azt is közölték: februárban folytatni akarják a demonstrációkat.
   
A tüntetők között látni lehetett magyar, európai uniós és árpádsávos zászlókat, valamint a Jobbik, az MSZP, az LMP és a Momentum lobogóit.
   
Az Álljon le az ország - Budapest blokád címmel meghirdetett demonstráció résztvevői négy irányból érték el a Várkert Bazárt, a Szabadság híd, a Blaha Lujza tér, a Hősök tere és az Oktogon voltak a gyülekezőhelyek.
   
Több vidéki városban is szerveztek kormányellenes demonstrációkat, ezeket a budapesti tüntetés résztvevői kivetítőn figyelhették.
   
A demonstrációt követően a tüntetők egy csoportja a Lánchíd pesti hídfőjéhez vonult, ahol blokkolták az autóforgalmat. Ezt követően a rendőrök a tömeg nagy részét a járdákra szorították, ám néhányan leültek az úttestre, és a rendőri felszólítás ellenére sem voltak hajlandók elmenni. Ezért a rendőrök egyenként a földről felemelve elvitték őket a hídról. 
    
Ezt követően újra megindulhatott a Lánchídon az autóforgalom.  
Kudarcba fulladtak a szombati tiltakozások
 
Deák Dániel politológus szerint a fővárosi és a vidéki tiltakozások is "egyértelműen kudarcosak voltak" szombaton. A Figyelő főmunkatársa az M1 aktuális csatorna esti műsorában azt mondta, nem valósult meg Budapest meghirdetett blokádja: a demonstrációkon a csúcsponton is csupán pár százan vettek részt. 
    
A tiltakozásnak nem volt ereje, a decemberi lendület kifulladt - jelentette ki Deák Dániel. 
    
A szombati tüntetéseket szakszervezetek hirdették meg. Egyes szakszervezeti vezetők próbáltak ellenzéki politikusokként viselkedni, ennek azonban "nem ültek fel" a szakszervezeti tagok. Hiába harangoztak be némelyek országos sztrájkot, nem valószínű, hogy ez megvalósul - vélekedett a Figyelő főmunkatársa.

ECHO TV - A nemzet hangja - Híradó - MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ