Cropped landscape
Gazdaság
Itt a bizonyíték arra, hogy semmi értelme a mai tüntetésnek
2019-01-1917:56
Ismét bebizonyosodott, hogy valójában minden épeszű munkavállaló támogatja a munka törvénykönyvének módosítását, hiszen az ő érdeküket szolgálja, hogy több pénzt kereshessenek - írja a 888
A Magyarmet Kft. üzemi tanácsa pozitív lépésnek tartja a munka törvénykönyvének módosítását, magasabb keresetet érhetnek el a túlórák révén, hangsúlyozzák.
 
Kiáltványukban a feketemunka visszaszorítását és a gazdaság kifehérítését is célként nevezték meg.

A munka törvénykönyve eddig is igen szigorú passzusokat tartalmazott a túlóra számáról, annak kifizetéséről, a munkavállalók védelméről, és a mostani módosítás nyomán tovább szigorították ezeket 
- szögezi le Halász Péter az üzemi tanács elnöke.

Az elfogadott törvényi változtatások a munkavállalók érdekeit is szolgálják, hiszen magasabb keresetet érhetnek el a túlórák révén. A munkavállalók elutasítják a "rabszolga" szó használatát, a törvény nem kötelezi a munkavállalókat a túlóra vállalására. A túlóra önkéntes alapon vállalható. A jelenlegi gazdasági fejlődés ösztönzését és annak növekedésének fenntartását szolgálja. A törvény célja a feketemunka visszaszorítása és a gazdaság kifehérítése

- áll a Magyarmet Kft. kiáltványában, írja a Feol.

A korábbi 250 órás éves túlórakeretet négyszázra emelték, de - ahogy a törvény előírja - csak a dolgozó beleegyezésével rendelhetik el a 400 órát.

Győri Imre ügyvezető igazgató a törvényesség mentén kívánja honorálni dolgozói munkáját és túlmunkáját minden hónapban. A cégnél a sok megrendelés miatt folyamatosan túlóraigény merült fel, s volt olyan dolgozó, aki ősztől már nem túlórázhatott, mert a munkaidőkeret nem engedte. 


Hiába akart dolgozni és túlmunkával magasabb jövedelemhez jutni a munkavállaló, nem oszthatták be.
Halász Péter üzemi tanácselnök véleménye szerint sokan nem ismerik a törvény részleteit, ennek ellenére mégis bírálják azt, vagy tiltakoznak és tüntetnek ellene.

A munkaidőkeret által meghatározott munkavégzés nem számít túlórának. Amit efelett végez el a munkavállaló, az túlóra és ezt köteles azonnal kifizetni a munkaadó - vagy azon a héten, legkésőbb abban a hónapban, ahogy a munkaszerződés szól. A módosított törvény az ettől való eltérést csak indokolt esetben teszi lehetővé, szigorú feltételek mellett.
A Magyarmet Kft-ről:

A több mint kétszáz munkavállalót foglalkoztató cég 1981-ben létesült, többszörös privatizációt követően tisztán magyar tulajdonban áll. Viaszkiolvasztásos technológiájú speciális öntvényeket állít elő, Európán kívül is a világ minden területén számon tartják az üzem kvalitásait, egyedi termékeit. Túlélték a nehéz időket, a piacon stabilan állnak, állásfoglalásukban visszautasítják a törvényt bírálók által használt „rabszolga” jelzőt.

888.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ