Cropped landscape
Krónika
Gyárfás magyarázkodik az újabb hangfelvételekről
2019-01-1706:51
Ismét magyarázkodásra kényszerült Gyárfás Tamás, miután a Farkasréti temetőből előkerültek a Portik Tamással évek alatt folytatott beszélgetéseinek teljes, vágatlan felvételei. Tavaly ismét meg akarták zsarolni ezekkel a felvételekkel, amelyekből egyet ügyvédjén keresztül eljuttattak a sportvezetőhöz, ám ő „elfelejtette” azt továbbadni a rendőröknek.
Gyárfás Tamás ismét magyarázkodásra kényszerült, miután a Farkasréti temető egyik síremléke alatt megtalálták a nyomozók az évek során Portik Tamással folytatott beszélgetéseinek teljes, vágatlan felvételeit. Ezekből a hangfelvételekből kivágott, és egy adathordozóra másolt mondatokkal akarta 2017-ben megzsarolni a sportvezetőt egy Jozef Roháchoz köthető szlovák férfi.
 
A PestiSrácok.hu írta meg elsőként, hogy miután megtalálták a teljes hangfelvételeket, a nyomozók tudomására jutott, hogy Gyárfást tavaly másodszor is meg akarták zsarolni, eljuttatva neki egy, a korábbinál teljesebb és tisztább hangfelvételt. Pontosabban ügyvédjének, Bánáti Jánosnak küldték el azzal, hogy felajánlják, Gyárfás fizessen nekik „­tárolási díjat”. Egyebek mellett ezért ­akarhatták tanúként kihallgatni az ügyvédet, aki azt mondta a rendőröknek, hogy a hozzá eljuttatott felvételt átadta megbízójának. Gyárfás azonban „elfelejtette” ezt továbbítani a nyomozóknak. Bánáti Jánost időközben a bíró kizárta az ügyből, ő azonban fellebbez, így a határozat nem jogerős. 
 
A sportvezető az Indexnek azt mondta: az újabb hangfelvételt azért nem juttatta el magától a rendőrségnek, mert amikor a 2017. november végén neki küldött ötoldalas irományt és a levélszekrényébe bedobott kazettát „hosszas vívódás után” átadta a hatóságoknak, azok alapján lett tanúból gyanúsított. Most tartott attól, hogy ismét „magát hozza nehéz helyzetbe”. Ugyanakkor tartott azoktól „a feltételezett bűnözőtől, akik sokadszor kívánták megzsarolni, akik nem kíméletesek a feljelentőikkel szemben”. Azt is el akarta kerülni, hogy újra a média középpontjába kerüljön – magyarázta a portálnak.

Hozzátette: a neki postázott memóriakártya olyan beszélgetést tartalmaz, amely tudomása szerint a rendőrség előtt eddig nem volt ismert, de szerinte a felvétel „minden ellenkező híresztelés ellenére nagyon gyenge minőségű”. Azt állítja, hogy a hanganyag létezését nem kívánta titokban tartani, a munkatársai is tudtak róla, ezek egyikét kérte meg, hogy gépelje le a mintegy ötvenoldalnyi szöveget. Gyárfás azt is mondta: nyugodt, mert biztos abban, hogy minél több vágatlan, nem manipulált, eredeti felvétel áll a rendőrség rendelkezésére, annál inkább bebizonyosodik az ártatlansága. 
 
A temetőben talált hangfelvételekkel kapcsolatban a Magyar Időknek azt mondták a nyomozásra rálátó körökben, a teljes hanganyag nagyon jó minőségű, sokkal bővebb, mint amivel kapcsolatban Gyárfás kommunikált eddig, és az újonnan előkerült felvételek megerősítik a sportvezető elleni alapos gyanút. 
 
Ismert, Gyárfást tavaly áprilisban gyanúsították meg azzal, hogy felbujtotta Portik Tamást, ölesse meg üzleti ellenségét, Fenyő János médiavállalkozót. Portikot ezzel szinte egy időben szintén meggyanúsították, miszerint ő utasította Jozef Rohácot, hogy ölje meg Fenyőt. Rohác a jogerős ítélet szerint likvidálta a szocialistákhoz közel álló nagyvállalkozót, és ezért – valamint az Aranykéz utcai robbantásért – életfogytiglani fegyházra ítélték. 
 
A Gyárfást első körben pénz reményében megkereső szlovák Imrich K.-t – Rohác jó ismerősét –, majd később magát Rohácot is meggyanúsították a sportvezető megzsarolása miatt. 
 
Ugyancsak gyanúsítottja a Fenyő-gyilkosságnak Ihász Sándor volt fővárosi, majd fellebbviteli főügyész, aki ellen bűnpártolás a vád, miután barátja, Gyárfás Tamás átadta neki a 2017-es zsarolás hangfelvételének leiratát, ám a főügyész nem továbbította azt a nyomozó hatóságnak. 
 
Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ