Cover
Gazdaság
Barcza György: Az embereket meg kell fogni valamivel, hogy megtakarítást tegyenek
2019-01-1720:22
Töretlen a lakosság bizalma az állampapírok iránt, ezt támasztja alá a tavalyi év utolsó negyedévének állampapírforgalma is, amely szerint 148 milliárd forinttal emelkedett a teljes forint lakossági állampapír állomány - mondta az Államadósság Kezelő Központ vezérigazgatója az ECHO TV Napi aktuális című műsorában. Barcza György a nyugdíjcélú államkötvény-rendszer indulásáról még nem akart részleteket elárulni, de azt leszögezte: a konstrukciónál infláció feletti hozamra, értékállóságra és adókedvezményt biztosítására törekszenek.
Öt éven belül a lakossági állampapír állományának megduplázása a cél. Ez azt jelenti, hogy magyar magánszemélyek vásárolhatják meg a lakossági állampapírokat. A korábbiakhoz képest ez változás mert, önkormányzatok, alapítványok és egyéb non-profit szervezetek is vásárolhattak, amelynek egy része aztán visszavásárlás keretében átkerült a bankokhoz, akik első körben nem vásárolhattak eddig. Ezért változtattunk, mert nagyon nagy összeg került így a bankokhoz és ennek a programnak nem az a célja, hogy a bankoknak biztosítson magas kamatot, hanem az, hogy magánszemélyek számára biztosítson magas kamatot, így ösztönözze a megtakarítást - magyarázta Barcza György. Évente 1000-1500 milliárd forintos növekedést kell elérni, ahhoz, hogy megduplázzak az állományt - tette hozzá. 

Barcza György elmondta, a nyugdíjcélú állampapírok ügye az egyeztetés fázisában jár. Van egy alapötlet, ami azt jelentené, hogy 65 éves kornál lenne a lejárat és attól függő lenne a futamidő, hogy kinek ez milyen messze van. 

Arra a kérdésre, hogy van-e erre igény Magyarországon, azt felelte: az ország fejlettségéhez képest a nyugdíjcélú megtakarítások aránya alacsonyabb. Tehát nem működik egészen jól a rendszer, nem tekinthető kifejlett piacnak. Az embereknek kell ajánlani valamit, amivel meg lehet őket fogni, hogy megtakarítást tegyenek - magyarázta. 
A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ