Cropped landscape
Gazdaság
Az utolsó negyedévben 148 milliárd forint értékű lakossági állampapír kelt el
2019-01-1712:59
Tavaly a negyedik negyedévében 148 milliárd forinttal emelkedett a teljes forint lakossági állampapír állomány, és ezzel december végére elérte a 7516 milliárd forintot - közölte az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) csütörtökön az MTI-vel.
Az ÁKK kiemelte: legdinamikusabban, 12 százalékkal, a Babakötvények állománya nőtt az év utolsó három hónapjában, az év végére elérte az 55 milliárd forintot. A vizsgált időszakban a nettó kibocsátás közel kétharmad részét, csaknem 108 milliárd forintot a Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) sorozatok tették ki, még úgy is, hogy novemberben több mint százmilliárdos lejárattal kellett számolnia az adósságkezelőnek - tájékoztattak. A PMÁP állománya év végére elérte a 2576 milliárd forintot.
    
A lakossági papírokon belül a legnagyobb értékesített állománnyal rendelkező Egyéves Magyar Állampapír (1MÁP) nettó értékesítése 92 milliárd forinttal 3170 milliárd forintra nőtt az utolsó negyedévben.
    
A Féléves Állampapírok (FMÁP) és a Kétéves Állampapírok (2MÁP) állománya 32 milliárd forinttal, illetve 37,5 milliárddal csökkent az utolsó negyedévben. 
    
A csökkenés oka az ÁKK szerint, hogy az év során a bankok saját számlájukon tartott lakossági állampapírjaiból jelentős mennyiséget visszavásárolt az adósságkezelő.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ