Cropped landscape
Gazdaság
Az üzemanyagárak jelentősen mérsékelték az inflációt
2019-01-1611:46
Az üzemanyagárak csökkenése jelentősen mérsékelte az átlagos fogyasztói árakat decemberben - mondta Várhegyi Judit, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) főosztályvezetője az M1 aktuális csatornán szerdán. 
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) keddi jelentése szerint 2018. decemberben átlagosan 2,7 százalékkal emelkedtek az árak az egy évvel korábbihoz képest, azaz tovább lassult az infláció az októberi 3,8 és a novemberi 3,1 százalékos ütemről. Ez döntően annak köszönhető, hogy decemberben novemberhez képest 6,9 százalékkal csökkentek az üzemanyagárak, amivel a 12-havi üzemanyagár-emelkedés üteme a novemberi 7,2 százalékosról 1,0 százalékosra lassult. 
    
A főosztályvezető elmondta: tavaly a fogyasztói árak 2,8 százalékkal voltak magasabbak az egy évvel korábbinál, ezzel hosszú idő után először 2018-ban az átlagos fogyasztói árak elérték a jegybank inflációs célja közeli 3 százalékot. Tavaly több hónapon keresztül 3 százalék közeli volt az infláció, erre pedig az elmúlt évtizedekben nem volt példa - fűzte hozzá. 
     
Az üzemanyagárak mellett, a műszaki termékek és a cukor ára is mérséklődött decemberben, ezzel szemben a dohánytermékek ára tovább nőtt novemberhez képest - mutatott rá Várhegyi Judit. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ