Gazdaság
Az Expressbank megvásárlásával jól működő, stabil bankot vett Bulgáriában az OTP
2019-01-1614:34
Az Expressbank megvásárlásával  jól működő, stabil bankot vett Bulgáriában az OTP - mondta Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója az OTP csoport legutóbbi bulgáriai tranzakciójáról, a Societe Generale Expressbank (SGEB) és leányvállalatai megvásárlásáról tartott sajtótájékoztatón, szerdán Szófiában.
Az OTP Bank szerdán arról tájékoztatta a Budapesti Értéktőzsde honlapján a tőkepiaci szereplőket, hogy az OTP bulgáriai leánybankja, a DSK Bank EAD és a Societe Generale Csoport között tavaly augusztus 1-jén megkötött adásvételi szerződés alapján ezen a héten kedden megtörtént a tranzakció pénzügyi zárása. Ennek eredményeként a Societe Generale bolgár leánybankja, a Societe Generale Expressbank ("SGEB") 99,74 százalékos részesedése, valamint az SGEB egyéb bolgár leányvállalatai a DSK Bank EAD tulajdonába kerültek.
    
Az SGEB 6,4 százalékos piaci részesedésével a bolgár bankszektor hetedik legnagyobb szereplője, univerzális bankként a lakossági és vállalati piacon egyaránt aktív pénzintézet. Az akvizíció eredményeként az OTP csoport még inkább meghatározó piaci szereplővé válik Bulgáriában. Az integráció várhatóan 2020-ban zárul le.
    
Az OTP Bank a Budapesti Értéktőzsde honlapján még a múlt héten közölte, hogy a bolgár cégbíróság bejegyezte a bolgár DSK Bank EAD leánybankban megvalósított tőkeemelést. Ezzel az OTP bolgár leánybankja jegyzett tőkéjének összege 154 millió leváról 1 milliárd 327 millió  levára emelkedett (1 leva= 164 forint). Az OTP múlt heti, MTI-hez elküldött közleménye szerint az OTP Bank bolgár leánybankjában, a DSK Bankban végrehajtott tőkeemelés összefüggésben van a Societe Generale Expressbank (SGEB) és leányvállalatai megvásárlására tavaly aláírt szerződés pénzügyi teljesítésével.
    
Csányi Sándor Szófiában hangsúlyozta: az OTP Bank 2003 óta van jelen Bulgáriában és az elmúlt 15 év során folyamatosan nyereségesen működött. Az OTP végig "jó gazdája" volt  a DSK-nak, amely a bulgáriai bankpiac stabil pénzintézete. Arról is szólt, hogy az anyabank, a magyarországi OTP az Európai Központi Bank legutóbbi stressz-tesztjén a kilencedik helyen végzett, így elmondható, hogy az OTP az EU egyik legstabilabb pénzintézete. Arról is szólt, hogy az OTP csoport jelenleg 9 országban van jelen, 18 millió ügyféllel és 1600 fiókkal rendelkezik.
    
Kiemelte: "arra törekszünk, hogy az OTP leánybankja legyen a legnagyobb bank Bulgáriában". Mint mondta, az Expressbank megvételével jó üzletet kötött az OTP csoport, ez egy kiváló bank, de az üzlettel a bolgár lakosság és a bolgár vállalati ügyfélkör is nyer.
    
Csányi Sándor nem közölte az  Expressbank vételárát, jelezte, annak közléséhez az eladó banknak hozzá kellene járulnia.
    
A DSK a tavalyi adatok szerint 357 fiókkal, 4780 dolgozóval és 900 bankautomatával rendelkezett, az Expressbanknak 136 fiókja, több mint 1500 dolgozója és több mint 200 ATM-je volt.
    
Csányi Sándor kérdésre elmondta: még az idén 2 országban újabb bankot vásárol az OTP, nevezetesen Albániában és Szerbiában már megkötötték a szerződést, és azt is vizsgálják, hogy Szlovéniában is akvizíciót hajtanak végre.
    
Bencsik László, a bankcsoport vezérigazgató-helyettese a szófiai sajtótájékoztatón közölte: 2017-ben az Expressbank mérlegfőösszege 3,6 milliárd euró volt, adózás utáni nyeresége 56 millió eurót ért el, a vállalati hitelállománya 1,15 milliárd eurót tett ki.
    
A DSK Csoport 2018 első kilenc hónapjában 20,8 százalékos tőkearányos megtérülésnek megfelelő 38,4 milliárd forintos adózott eredményt ért el, ami forintban 5 százalékos éves emelkedés. Ebből a tavalyi harmadik negyedévben elért adózott nyereség 14,3 milliárd forintot tett ki, 26 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához képest.
    
Csányi Sándort bulgáriai látogatása során fogadta Bojko Boriszov, Bulgária miniszterelnöke.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ