Cropped landscape
Gazdaság
A chipsadó a népegészségügyi intézkedések hungarikuma
2019-01-1607:56
A népegészségügyi intézkedések hungarikumának nevezte a chipsadót Joó Tamás egészségügyi közgazdász az ECHO TV Jó reggelt című műsorának szerdai adásában. A beszélgetésből kiderült, nemzetközi egészségügyi fórumokon fontos hivatkozási alap az a 2011-ben összerakott népegészségügyi csomag, amely az Orbán-kormány nevéhez fűződik.
A népegészségügyi termékadó 2011-es bevezetése utáni évben egy kutatás kimutatta, hogy a fogyasztás 25 százalékkal csökkent az érintett termékek körében, a gyártók 40 százaléka elvégezte a receptúraváltást, tehát vagy csökkentette, vagy pedig teljesen eltávolította a káros összetevők mennyiségét – hívta fel rá a figyelmet Joó Tamás. Hozzátette: a chipsadóból nagyon fontos többletforrások keletkeztek, amit az egészségügyi ágazat kap meg. 2011 óta egy 200 milliárdos mozgásteret jelentett.

Az idén 57 milliárd forint bevételt jelent a népegészségügyi termékadó. Joó Tamás közlése szerint ezt az összeget is célzottan az egészségügyi ágazat kapja meg.

A szakember arról is beszélt, hogy az adónem a népegészségügyi és az egészségpolitikai célok mellett fontos forrásteremtési célokat is szolgál, amelyre az Egészségügyi Világszervezet is fontos és jó gyakorlatként hivatkozik.

Műsorvezetői kérdésre, Joó Tamás nem zárta ki, hogy bővülni fog a népegészségi intézkedések köre. Példaként hozta fel, hogy Magyarországon még mindig rendkívül súlyos gondot jelent a dohányzás. Korábban évente 20 milliárd szál cigaretta fogyott el Magyarországon, ugyanakkor az utóbbi években ez a szám megragadt 15 milliárdon. Az egészségügyi közgazdász kiemelte, súlyos gond, hogy rengeteg fiatal dohányzik, közülük sokan vágott dohányt vesznek, egy zacskó vágott dohányból pedig csaknem 40 szál cigaretta jön ki.

Teljes beszélgetés:
ECHO TV – A nemzet hangja – Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ