Cover
Belföld
A közbeszéd tisztaságáért harcol a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége
2019-01-1507:34
A demokrácia alapértékét tiporja, ahogy az emberek a vezető politikusokról beszélnek. A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége a közéletben egyre inkább terjedő közönséges stílus ellen emel szót. Kiadott közleményükben arról írnak, aggodalommal tapasztalják azt a folyamatot, ahogyan a magyar közbeszéd az elmúlt években egyre inkább eldurvult. Ennek részleteiről a szövetség elnöke, Makláry Ákos beszélt az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában.
„Figyeljetek ide és értsétek meg! Nem az szennyezi be az embert, ami a szájába kerül, hanem ami elhagyja a száját, az szennyezi be az embert.” (Máté 15,10–11) - Máté evangéliumával kezdődik a szövetség közleménye.

Makláry Ákos ennek kapcsán elmondta, az Úr Jézus üzenete teljesen nyilvánvaló: figyeljünk oda, hogyan beszélünk, írunk, milyen a kommunikációnk. Ez nemcsak 2000 éve volt fontos, hanem most is az.

Számunkra, mint civil egyesület és keresztény emberek számára, sokkoló volt az elmúlt karácsony. A Kossuth téren a vallási szimbólumok verbális meggyalázása történt, ami itt Európa közepén, egy 1000 éves keresztény országban elfogadhatatlan. Nemcsak sokkolt, hanem igenis fájt nagyon sok ember számára - utalt vissza a decemberi tüntetéseken okozott károkra.  
 
A szövetség elnöke a műsorban felhívta a figyelmet arra, a közszereplőket, politikusokat, országunk vezetőit illető gyalázkodó és becsmérlő stílus ellen mindenkinek fel kell vennie a harcot és küzdeni kell ellene.

Aki egyszer megégette magát bizonyára megtanulta, mit szabad s mit nem, mert ez visszaüt. Ha valaki megengedi magának azt a luxust, hogy lemegy egy bizonyos szint alá, akkor ne csodálkozzon, hogy őt is ezen a szinten kezelik - magyarázta. 

Kiemelte továbbá, hogy a vezetőknek, közéleti és társadalmi szereplőknek feladata, hogy ne legalizáljon, olyan verbális tendenciákat, amelyek azon túl, hogy az evangélium értékeit felrúgják, ezzel az európai alapértékeket is meggyalázzák. 

A teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt! 
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ