Cropped landscape
Gazdaság
Tavaly novemberben 4,0 százalékkal nőtt az ipari termelés
2019-01-1409:06
Tavaly novemberben az ipari termelés volumene 4,0 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Munkanaphatástól megtisztított adatok alapján a termelés 3,5 százalékkal emelkedett - erősítette meg hétfőn második becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).
Az előző hónaphoz viszonyítva a szezonálisan és munkanaptényezővel kiigazított ipari kibocsátás 1,1 százalékkal csökkent.

A tavalyi év első 11 hónapjában az ipari termelés 3,5 százalékkal emelkedett. Az összes értékesítés 64 százalékát adó külpiaci eladások volumene 1,2, a 36 százalékot képviselő hazai értékesítésé 6,7 százalékkal bővült.

Novemberben az ipar belföldi értékesítése 6,7, ezen belül a feldolgozóiparé 12,5 százalékkal nagyobb volt az előző év azonos hónapjához képest.

A járműgyártás belföldi eladásai 6,3 százalékkal, a számítástechnikai eszközöké 10,3, a villamosberendezéseké 19,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit, a gépiparé viszont 7,2 százalékkal csökkent. A vegyipari eladások 20,0 százalékkal, a gumiiparé 30,3 százalékkal nőtt 2017 novemberéhez képest, az élelmiszeripar értékesítési volumene 5,0 százalékkal nőtt, a gyógyszeriparé 4,2 százalékkal csökkent.

Összességében a magyar gyártók 15,7 százalékkal több tartós fogyasztási cikket adtak el a belföldi piacon, míg a nem tartós fogyasztási cikkekből 4,3 százalékkal több kelt el, mint 2017 novemberében. A beruházási javak gyártói 9,8 százalékkal, a további felhasználásra készült anyagokból, alkatrészekből és féltermékekből 17,8 százalékkal nőtt a belföldi értékesítés. 

Az ipari export volumene 2,8 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az októberi 4,9 százalékos növekedés után, igaz viszont, hogy az előző két hónapban csökkent az ipar exportja éves összevetésben. 

A feldolgozóipari exportértékesítés 35 százalékát képviselő járműgyártás kivitele négy hónap csökkenés után 4,7 százalékkal nőtt, míg a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásáé 6,6 százalékkal emelkedett, a villamosberendezések kivitele 13,9 százalékkal nőtt. Ugyanakkor csökkent harmadik hónapja a vegyipar és negyedik hónapja a gyógyszerexport. A gumigyártók export eladásai az előző havi kétszámjegyű emelkedés után 4,9 százalékkal emelkedtek, az élelmiszeriparhoz hasonlóan, ahol az export értékesítés októberi 9,2 százalékos növekedése 1,6 százalékosra fékeződött le.

A megfigyelt feldolgozóipari ágazatok összes új rendelésének volumene 2,8 százalékkal nagyobb volt a 2017. novemberinél. Az új belföldi rendelések 5,5, az új exportrendelések 2,4 százalékkal nőttek. Az összes rendelésállomány november végén 12,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit, az export rendelésállomány 13,8 százalékkal nőtt, a belföldi rendelések negyedik hónapja csökkentek éves összehasonlításban és 4,4 százalékkal estek vissza.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ