Cover
Gazdaság
Keményen büntetik a csődöt előidéző utazási irodákat
2019-01-1408:10
Tavaly nyáron lépett hatályba az utazási irodák tevékenységével kapcsolatos jogszabályi változás, amely az utazásszervezői tevékenység törvényi definícióját és a fizetésképtelenség elleni védelem rendszerét is kialakította. Bár az új szabályok alkalmazkodnak a kor elvárásaihoz, elengedhetetlen az utazók körültekintő figyelme és tájékozódása.
A tavaly július elsején hatályba lépett jogszabályváltozást egy új irányelv elfogadás indokolta, amelynek átültetésére minden tagállamnak 2008. július elsejéig volt lehetősége – mondta el Békési Tamás, a Budapesti Kormányhivatal Idegenforgalmi és Közraktározás-felügyeleti Osztály osztályvezetője a Kossuth rádió Napközben című műsorában.

Mint mondta, ezt Magyarország is megtette. Az uniós direktíva egy közel húsz évvel ezelőtti szabályozást váltott fel.

A nagyobb biztonságot szolgálja

A szabályok újragondolása indokolt volt, hiszen az értékesítési mechanizmusok és a technikai megoldások is megváltoztak – hangsúlyozta Békési.

Kifejtette: az utazásszervező vállalkozások fizetésképtelenség elleni védelmének rendszerét is újragondolták: a szervezőket terhelő követelmények között megjelent egy közel 10-20 százalékos össz-biztosítékrendszer növekedés is. Ez az utasok befizetéseinek nagyobb biztonságát hivatott szolgálni – mondta Békési.

Attól még tájékozódni kell

Úgy fogalmazott, bár az utazásszervezői tevékenység folytatásával összefüggésében több garanciális tényezőt meghatároztak az új szabályozásban, elengedhetetlen a tájékozódás. Mint mondta, a Budapesti Kormányhivatal oldalán ezt bárki megteheti. A naprakész nyilvántartás a szakértő szerint sokat segíthet a megfelelő tájékozottság kialakításában.

Békési elmondta azt is, azok a cégvezetők vagy tulajdonosok, akik már előidéztek csődhelyzetet vagy körülményt, eltiltásokat és a vállalkozás nyilvántartásból történő törlését vonják magukra, az elkövetkezendő öt évben pedig új utazási irodát nem alapíthatnak.

A turizmus egy jól szabályozott terület, hiszen lényegesen kevesebb a csőd, mint a hazai gazdaság legtöbb ágazatában – mondta a műsorban Bakó Balázs, a Magyar Utazási Irodák Szövetségének szóvivője.

Mint mondta, a megváltozott fogyasztói szokásokhoz és nemzetközi tendenciákhoz és hazai illetve európai irányelvekhez is alkalmazkodott a kormányrendelet-módosítás. Hozzátette ugyanakkor, hogy eddig is létezett úgynevezett vagyoni felelősségbiztosítás.

hirado.hu
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ