Cropped landscape
Gazdaság
A gazdaság stabilan és tartósan növekszik
2019-01-1407:05
Regős Gábor, a Századvég Alapítvány vezető kutatója az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában elemezte a magyar gazdaságot, amelyről megállapítható: stabilan és tartósan növekszik. A vezető kutató a műsorban elmondta a tavalyi év gazdasági növekedése 4,6-4,7 százalékra tehető, amelyhez hozzájárult, az építőipar, a szolgáltató ágazat, a fogyasztás, a beruházás, valamint a családokat és az építkezéseket támogató fejlesztések. 
A tavalyi gazdasági növekedés 4,6-4,7 százalékra tehető, ami egy elég szép eredmény - mondta Regős Gábor. 

A növekedéshez jelentősen hozzájárult, a termelési oldalról két ágazat, az építőipar és a szolgáltató ágazatok. A felhasználási oldalon pedig a fogyasztás és a beruházás jelentette a növekedést, ezzel szemben a nettó exportot lassította. A fogyasztás bővült, a beruházások bővültek ezek egy része pedig importból származik, tehát az import jobban nőtt, mint az export - magyarázta a vezető kutató.
 
A fogyasztás emelkedése, a dinamikus bérnövekedésnek köszönhető, ami talán a legfontosabb és több éve tartó folyamat. Várhatóan idén is folytatódni fog a növekedés, ugyanis átlagosan tíz százalékos nominális emelkedésre számítanak. 

A gazdasági növekedést segítették a családokat, valamint a lakásépítéseket támogató fejlesztések is, ide sorolható a CSOK, amely két gyermekkel is igénybe vehető, valamint a diákhitel kedvezmény azok számára, akik gyermeket vállalnak. 

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ