Cropped landscape
Életmód
Háromszorosára nőtt a diabéteszes fiatalok száma
2019-01-1308:27
Magyarországon évente 250-300 gyermeket diagnosztizálnak 1-es típusú diabétesszel, ami háromszoros gyakoriságnövekedést jelent az elmúlt harminc évben. Különösen nyugtalanító jelenség, hogy a betegség előfordulása a hat év alatti korosztályban még az idősebb gyerekekkel összehasonlítva is gyorsabban nő. Az auto­immun betegség kialakulásának oka egyelőre ismeretlen, azonban megfelelő terápiával teljes életet élhetnek az érintett gyermekek.
Soha nem látott mértékben nő a gyermekek körében a cukorbetegség – derült ki a KSH legfrissebb adataiból.
– Az 1-es típusú diabétesszel kapcsolatban az első és legfontosabb tisztázandó félreértés, hogy szemben a rossz táplálkozási szokások miatt jelentkező 2-es típusú cukorbetegséggel, nem civilizációs betegség, kialakulásában életmódbeli tényezők nem játszanak szerepet – hangsúlyozta az I. Sz. Gyermekgyógyászati Klinika igazgatóhelyettese.

Tóth-Heyn Péter elmondta, az 1-es típusú diabétesz autoimmun betegség, amelyet az immunrendszer működésének zavara idéz elő. A szervezet, miután védekezőrendszere egy hiba folytán elpusztítja a hasnyálmirigy inzulintermelő sejtjeit, az egyre fogyó mennyiségű inzulin hiányában nem tudja hasznosítani a számára létfontosságú, energiát adó szőlőcukrot, ezért sejtjei éheznek, anyagcseréje felborul, a vércukorszint vészesen megemelkedik, ketontestek és cukor jelenik meg a vizeletben és a vér vegyhatása savas irányba tolódik el, amely folyamat életveszélyes is lehet.

A kórkép gyermekkorban alakul ki, a betegek száma pedig az elmúlt harminc évben megháromszorozódott. Jelenleg a világon a 15 év alatti, 1-es típusú diabéteszben szenvedő gyermekek becsült száma közel félmillió és évente mintegy nyolcvanezer új esetet regisztrálnak.
– Magyarországon minden hatszázadik 15 évnél fiatalabb gyermek érintett, és különösen nyugtalanító jelenség, hogy a betegség előfordulása a legfiatalabb – hat év alatti – korosztályban még az idősebb gyerekekkel összehasonlítva is aránytalan mértékben nő – ismertette az egyetemi docens, hozzátéve, hogy az 1-es típusú diabétesz napjaikban az egyik leggyakoribb krónikus gyermekbetegséggé vált.

Tóth-Heyn Péter a legszembetűnőbb tünetek között említette a túlzott folyadékfogyasztást – akár napi 4-6 liter –, a már szobatiszta gyermek ismételt ágybavizelését, amelyekhez fáradtság és jó étvágy melletti fogyás is társul. – Csecsemők esetén árulkodó jel a gyakoribb pelenkacsere és szoptatás iránti igény, vagy a korábbinál jóval több cumisüvegnyi folyadék fogyása – tette hozzá.

Az 1-es típusú diabétesz okát az orvostudomány az elmúlt évtizedekben sem tudta feltárni, csupán hajlamosító tényezők ismertek, úgy mint a családi halmozódás, az egyéves kor alatti tehéntejfogyasztás, valamint egyes vírusfertőzések. A betegséget általában néhány hete vagy hónapja fennálló tünetek alapján azonosítják. A minél korábbi fázisában történő diagnózis rendkívül fontos lenne, az első, jól érzékelhető tünetek megjelenése és a súlyos, életveszélyes anyagcsere-kisiklás kialakulása közötti időszak ugyanis nagyon rövid, kisgyermekek esetén ez akár egy hét alatt is bekövetkezhet – hangsúlyozta Tóth-Heyn Péter.

Az érintett gyermekeket Magyarországon a 28 diabéteszcentrum valamelyikében látják el, ahol szakemberek segítségével kialakítják számukra a legoptimálisabb kezelési módot, amelynek alapköve az élethosszig tartó inzulinpótlás.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ