Cropped landscape
Gazdaság
Kiállnak a szállodások a Gundel étterem mellett
2019-01-1206:58
Indokolatlan és méltatlan az a támadássorozat, amely az elmúlt két napban a hungarikumok közé egyedüliként bekerült patinás vendéglátóhelyet, a Gundel éttermet érte, kiállunk kollégáink mellett – közölte pénteken a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége annak kapcsán, hogy az ellenzék össztűz alá vonta a Gundelt, miután kiderült, hogy januártól egy közbeszerzés nyerteseként a neves cég működteti a Budai Várban, a karmelita épületegyüttesben lévő üzemi étkezdét. A propaganda ellen még Kóka János, a Gyurcsány-kormány egykori minisztere is felemelte a hangját. 
A hazai szállodákat és éttermeket tömörítő szakmai szervezet indokolatlannak és méltatlannak tartja azt a támadássorozatot, amely az elmúlt két napban a legendás Gundel éttermet érte. A Gundel 125 éve van jelen Magyarország vendéglátásában, az egyik legerősebb márkája a magyar turizmusnak, egyedüli étteremként került be a hungarikumok gyűjteményébe. Meghatározó szereplője gasztronómiánknak, országunk egyik legpatinásabb vendéglátóhelye – írja a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége a Turizmus.com szakmai hírportálhoz eljuttatott közleményében. 
 
A szakszövetség amiatt szólalt fel, mert napok óta ellenzéki össztűz alatt áll a Gundel étterem, mivel a Várgondnokság Közhasznú Nonprofit Kft. által kiírt közbeszerzési pályázaton januártól elnyerték a Budai Várban lévő karmelita épületegyüttesben székelő Miniszterelnökség ellátását szolgáló konyha és a kiszolgálóhelyiségek bérleti jogát, illetve üzemeltetik a kancellária menzáját. 
 
A kormányellenes oldal rögtön propagandát gyártott a hírből: Gyurcsány Ferenc bukott miniszterelnöktől Magyar György ügyvédig felháborodva követelték az ellenzékiek és civilek, hogy a kórházakba, iskolákba is Gundel-menü kerüljön, mert szerintük a pénzszórásról szól, hogy a Városligetnél lévő luxusvendéglátóhely főz a kormányra. 
 
Ezzel szemben a valóság az, hogy a várbeli ellátás ára meglehetősen mérsékelt, egy menü 850 forintba kerül, emellett az adagok is kisebbek, mint egy átlagos étterem menüjében. A Miniszterelnökség leszögezte: az önkiszolgáló menza nem étterem, és a hivatal étkezője hasonló árképzéssel dolgozik, mint a parlamenti képviselők étkeztetését ellátó Országház étterem, ahol egy kétfogásos menü ára 780 forint. Mint írják, a bérlő kiválasztása nyilvános pályáztatás útján valósult meg, az értékelés legfontosabb szempontja a megajánlott bérleti díj összege volt, amely havonta bruttó 2,54 millió forint. 
Kettős mércének tartjuk, hogy az ellenzéki képviselők az országgyűlési menza árképzése ellen, ahol maguk is étkeznek, nem tiltakoznak, a karmelita épület menzájának árszabását viszont kritikával illetik
– közölték annak kapcsán, hogy a héten több alkalommal Varju László, a Demokratikus Koalíció országgyűlési képviselője és Gréczy Zsolt frakciószóvivő néhány aktivistájukkal ételhordókkal jelent meg az épületben, hogy balhét provokáljanak a politikai előnyszerzés érdekében. Holott még Kóka János, a bukott Gyurcsány-kormány egykori gazdasági minisztere is felszólalt az ellenzéki propaganda ellen.

Nyilvános Facebook-bejegyzése szerint ami a Gundel körül megy, az
ugyanolyan rosszízű, populista demagógia, mint ami ellen általában azok emelnek szót, akik most elárasztják az éttermet negatív kommentekkel.
Mint írja, a Gundel évtizedek óta különböző kormányok, közintézmények beszállítója, nincs ebben semmi újdonság. 
 
A szállodaszövetség kijelentette: kiállnak a kollégáik mellett, akik az elmúlt napokban politikai színezetű támadásnak voltak kitéve. 
A Gundel csapata az elmúlt évtizedekben bizonyította, hogy szakmai tudásával, tapasztalatával méltó vendéglátója a hazai és nemzetközi közönségnek, legyen szó egyéni vendégekről, üzleti rendezvényekről vagy protokolláris eseményekről. Azt gondoljuk, a kormányzat éttermi kiszolgálása kiemelt feladat, és egyetértünk azzal, hogy ezt a megbízást – a kiírás szerinti pályázaton – a Gundel étterem nyerte el
– tartalmazza a szervezet közlése.
Meggyőződésünk, hogy az előttünk álló új feladatunkat is a tőlünk megszokott színvonalon fogjuk teljesíteni a hétköznapokon és a protokolláris rendezvényeken is
– ezt Angelus Barbara, a Gundel étterem marketing- és kommunikációs igazgatója mondta a Turizmus.com-nak.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ