Cropped landscape
Belföld
Papp László: Debrecen egyik legjelentősebb művészeti értéke a három festmény
2019-01-1120:45
Történelmi döntés született, amikor a magyar kormány három milliárd forintért megvásárolta Munkácsy Mihály festményét, a Golgotát. A szerdai bejelentéssel egy kalandos és veszélyektől sem mentes 100 éves folyamat zárult le. Papp László, Debrecen polgármestere az ECHO TV Napi aktuális című műsorában úgy fogalmazott: Debrecen életében az egyik legjelentősebb művészeti értéket képviseli a három festmény.
Papp László kiemelte: nemcsak művészeti, hanem szakrális jelentősége is van a három alkotásnak, hiszen nagyon sokan térnek be úgy a Déri Múzeum különtermébe, ahol a három kép együtt látható, hogy perceket töltenek imádkozással.
Valóban azt lehet mondani, hogy a városi szimbólumok között az egyik leginkább említésre méltó a három kép együtt
- fogalmazott.

Kifejtette: a három kép a magyar állam tulajdonában van. Az Ecce homo és a Golgota tisztán magyar állami tulajdonban, a Krisztus Pilátus előtt című kép pedig a Magyar Nemzeti Bank értéktár programján keresztül került magyar állami tulajdonba.

Hozzátette: 1995-ben volt először együtt a három kép Debrecenben. Azóta kisebb-nagyobb megszakításokkal látható. A megállapodásnak megfelelően a magyar állam itt helyezi el ezeket a képeket a következő évtizedekben, évszázadokban.

A teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ