Cropped landscape
Gazdaság
Hollik István: Az idei év fő célja fenntartani a négy százalék fölötti gazdasági növekedést
2019-01-1108:12
Az Orbán-kormány óta minden évben 3 százalék alatt van a hazai költségvetési hiány. Tavaly a GDP (bruttó hazai termék) növekedése több mint kétszerese volt az Európai Unió átlagos növekedési szintjének. A magyar gazdaság jó állapotban van és stabil lábakon áll. Egy olyan úton vagyunk, amely mindenki számára lehetőséget biztosít az előrelépéshez. A kormány feladata pedig az, hogy elhárítson minden akadályt, amely veszélyeztetheti a gazdasági növekedést. Erről Hollik István beszélt az ECHO TV Jó reggelt! című műsorában. A kormányszóvivő közölte, a családok védelméről szóló konzultáció végeredményét figyelembe véve dönt majd a kormány a további családtámogatási programokról. 
Orbán Viktor tartotta 2019 első Kormányinfóját, amely Hollik István reményei szerint hagyománnyá válik a jövőben. A szóvivő hozzátette: a kormányfő minden kérdést becsülettel megválaszolt. 

Soha nem lehetünk elégedettek, de az biztosan látszik, hogy 2010-ben Magyarország rálépett egy egészen más útra - mondta Hollik István, majd hozzátette: 2010 előtt a szocialisták a csőd szélére vezették Magyarországot. Akkor bőven nyolcvan százalék fölött volt az államadósság. Orbán Viktor a költségvetés egyensúlyának rendbe tételéhez haladékot kért az Európai Bizottságtól, melyet az uniós testület nem adott meg - közölte. 

A kormány ennek megfelelően járt el, és már akkor teljesítették a három százalékos költségvetési hiány fontos kritériumát, amelyet a szocialisták előtte sohasem. 
Azóta minden évben, így 2018-ban is két százalék lett a költségvetés hiánya – húzta alá a kormányszóvivő.
Tavaly a GDP (bruttó hazai termék) növekedése több mint kétszerese volt az Európai Unió átlagos növekedési szintjének. Várhatóan 4,6 százalék körül lesz
- mondta. 

Elindultunk egy úton együtt a magyar emberekkel 2010-ben, amely lehetőséget biztosít arra, hogy mindenki előre tudjon lépni egyet - fogalmazott Hollik István.

A kormányszóvivő az elért eredmények kapcsán kifejtette: dinamikus ütemben nőnek a bérek. 2018-ban a bruttó bérnövekedés mértéke több mint 11 százalékos volt. A gazdaság jó állapotban van, stabil lábakon áll. 

A kormány feladata, hogy tovább menjen ezen az úton és elhárítsa azokat a várható veszélyeket, kihívásokat és akadályokat, amelyek veszélyeztethetik a gazdasági növekedést - szögezte le.  

A családok védelméről szóló nemzeti konzultáció kapcsán Hollik István közölte: 1 millió 382 ezer ember töltötte ki és küldte vissza a kérdőívet. Hét nemzeti konzultációból ez volt a harmadik, amelyre a legtöbben válaszoltak. A kormányszóvivő szerint ebből egyértelműen látszik, hogy a magyar embereket érdeklik a családtámogatások, az otthonteremtés és az ezzel kapcsolatos politikai döntések. Ez pedig további kötelezettségeket ró a kormányra - tette hozzá. 

Jelezte: lényegesen magasabb a családtámogatások összege 2010-hez képest. 
Európai uniós összevetésben Magyarország kiemelkedik ebben a kérdésben, hiszen a GDP több mint öt százalékát fordítja családtámogatásra. Ez kevés európai uniós országban van így
- magyarázta. 
A családok védelméről szóló konzultáció azt is mutatja, hogy nem elégedhetünk meg a jelenlegi helyzettel és állapottal. A kormány éppen ezért a konzultáció végeredményét figyelembe véve dönt majd a további családtámogatási programokról - mondta. 
A 2019-es év fő célja fenntartani a négy százalék fölötti gazdasági növekedést – hangsúlyozta a kormányszóvivő Nehéz Attila kérdésére.

Teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Jó reggelt!
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ