Cover
Gazdaság
Zsigó Róbert: Meg tudjuk védeni a magyar fogyasztókat
2019-01-0920:51
A román elnökség visszatette a kettős minőségű élelmiszerről szóló vonatkozásokat a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló tervezetbe - mondta Zsigó Róbert az ECHO TV V4 - Európa jövője című műsorában. Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára felhívta a figyelmet arra, hogy a V4 országok közös sikere az, hogy újra napirendre került az Európai Unióban az élelmiszerek kettős minősége elleni fellépés.
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal szakemberei szerint minden második magyar ember tapasztalt már különbséget az azonos márkájú, Nyugat-Európában és Magyarországon egyaránt kapható élelmiszerek minősége között. A kettős élelmiszer-minőséget először a visegrádi országok jelezték az Európai Unió illetékeseinek. 
 
Az újabb V4 összefogásnak köszönhetően, a decemberi módosítást követően, a román elnökség visszatette a kettős minőségű élelmiszerről szóló vonatkozásokat a tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatokról szóló tervezetbe. 
 
A kettős minőségű élelmiszerekkel kapcsolatban elmondhatjuk, ezt az ügyet egészen végig kíséri a V4 országok kormányainak, az adott minisztereinek összefogása. 
Azért sikerült egyáltalán elérnünk, hogy jogi megoldást keressen erre az Európai Bizottság, mert a V4 országok összefogtak
- emelte ki Zsigó Róbert. 

Hozzátette, azzal, hogy a kettős minőségű élelmiszerről szóló vonatkozások visszakerültek a tervezetbe, meg tudják védeni a magyar vásárlókat. 
Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára kitért arra is, hogy az EU élelmiszerjoga szerint ez ma jogszerű, akkor hogyha az adott vállalkozások, gyártók jelölik ezt a különbséget az összetevők között. Mi pedig azt mondjuk, hogy ez nem tisztességes, éppen ezért olyan jogszabályt kell alkotni, amely alapján a vásárlók pontosan tudják, ha megvesznek egy ugyanolyan terméket, akkor legyen ráírva, hogy más összetevőkből készült - magyarázta.

A teljes adás:
ECHO TV - A nemzet hangja - V4 - Európa jövője
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ