Cropped landscape
Gazdaság
Tovább javultak Magyarország külső adósságmutatói
2019-01-0820:24
Tovább javultak Magyarország külső adósságmutatói tavaly a harmadik negyedévben a Magyar Nemzeti Bank (MNB) honlapján kedden közzétett fizetésimérleg-jelentés szerint.
A magyar gazdaság külső finanszírozási képessége 2018 harmadik negyedévében a GDP 3,4 százalékát, a folyó fizetési mérleg többlete 1,8 százalékot tett ki. A továbbra is számottevő mértékű, a régiós országok szintjét jelentősen meghaladó finanszírozási képesség hatására folytatódott a külső adósságráták csökkenése, a nettó közvetlentőke-befektetés érdemben bővült. 
    
A jegybank a jelentésről készült közleményében kiemeli: a folyó fizetési mérleg 2010 óta folyamatosan aktívumot jelez. A finanszírozási képesség enyhe mérséklődése a 2016-ban kiugróan nagy többletet elérő áruegyenleg csökkenésére vezethető vissza, amiben a belső kereslet, ezen belül is elsősorban a beruházások dinamikus növekedése mellett átmeneti hatások is szerepet játszottak. 
    
A harmadik negyedévben a cserearányok romlása, a paksi atomerőműnél jelentkező műszaki problémák, illetve az uniós szabályozások miatt átmenetileg gyengélkedő járműipar is mérsékelte az áruegyenleg többletét - mutat rá a közleményben az MNB. Ennek hatását ugyanakkor tompította a szolgáltatásegyenleg többletének növekedése, illetve az EU-források felhasználásának növekedése - fűzi hozzá. 
    
Az állam finanszírozási igénye a költségvetés visszafogott hiányának köszönhetően csökkent, a lakossági megtakarítások tovább emelkedtek, míg a vállalatok finanszírozási igénye a beruházások növekedésével összhangban nőtt. 
    
Magyarország külső adósságmutatói a külső finanszírozási képességgel összhangban tovább mérséklődtek. A nettó külső adósság a GDP 9 százaléka alá csökkent, ami a mutató eddigi legalacsonyabb szintje. A gazdaság bruttó külső adóssága 2 százalékpontos csökkenést követően a GDP 58 százalékát tette ki. 
    
Tavaly - az év korábbi negyedéveihez hasonlóan - a harmadik negyedévben is jelentős volt a nettó FDI-beáramlás: az első háromnegyedév 2,3 milliárd eurós értéke jelentősen meghaladja a korábbi évek azonos időszakának értékét. A külső sérülékenység szempontjából kiemelt fontosságú rövid külső adósság 18,2 milliárd euróra csökkent, így a devizatartalék szeptember végi 23,7 milliárd eurós értéke továbbra is jelentős mértékben meghaladja a befektetők által elvárt, biztonságosnak tartott szintet - ismerteti az MNB. 

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ