Cropped landscape
Krónika
Tíz éve történt a csepeli kettős gyilkosság
2019-01-0815:31
Tíz éve ölette meg Deme Gábor, az MSZP volt önkormányzati képviselője a szintén szocialista politikusként is ismert Takács István iskolaigazgatót, valamint Papp László tanárt Kun Tamás gondnokkal. Kun 2013-ban tényleges életfogytiglant kapott, Deme életfogytiglanját legkorábban 36 év letöltése után vizsgálhatják felül, azaz leghamarabb 2045-ben kerülhet szabadlábra. A tragédia politikai háttere máig nem tisztázott. 
Hétfőn volt tíz éve, hogy 2009. január 7-én este a Csepel-sziget Általános és Szakképző Iskolában egy elszámolási vita miatt az iskola gondnoka, Kun Tamás lelőtte Takács Józsefet, az iskola vezetőjét és Papp Lászlót, az iskola egyik dolgozóját. Az iskolavezető ugyanis rájött arra, hogy Deme Gábor, az MSZP kerületi politikusa korábban igazgatóként milliókat sikkasztott az iskolát működtető alapítványtól. A gyilkosságot Kun és Deme együtt határozta el és tervezte meg.
 
A vádlottakat előre kitervelten, aljas indokból, több emberen elkövetett emberöléséért jogerősen 2013-ban ítélték el, Kun Tamás tényleges életfogytiglant kapott, felbujtóját, Deme Gábort életfogytiglani fegyházra ítélték azzal, hogy legkorábban 36 év után lehet felülvizsgálni a szabadlábra helyezését. Így a volt politikus leghamarabb 2045-ben kerülhet feltételesen szabadlábra.
 
Az évfordulón tegnap levetítették Csepelen a Csepeli kettős gyilkosság című dokumentumfilmet, amit Csarnai Attila és Géczy Dávid rendezett, a producere pedig Skrabski Fruzsina és Janovics Zoltán voltak. A kivégzés után hat és fél évvel készült dokumentumfilm az egész országot megrázta, és a motivációkat illetően kérdések sorát vetette fel. Az ügy különlegessége, hogy a gyilkosság perceiről hangfelvétel készült, ami az európai kriminalisztika történetében példa nélküli.
 
A dokumentumfilm az egykori híradások, bírósági bizonyítékok, a tárgyalásokon készült archív felvételek, a döntő bizonyítékul szolgáló hanganyag alapján, valamint rekonstruált jelenetekkel, színészek alakításával mutatja be a sorsfordító mozzanatokat. Végigköveti a két áldozat és a két gyilkos előéletét, percről percre feltárja a tragédia pillanatait.

A film ma is megválaszolatlan fő kérdése, hogy az MSZP-n belüli „rendszerhiba” vezetett-e el a kettős gyilkosságig, hogy miért fajulhatott emberölésig két szocialista politikus közötti vita. Takács József iskolaigazgató szintén az MSZP kerületi politikusaként volt ismert, s úgy jellemezték őt, hogy azon ritka politikusok közé tartozott, akik nem tűrték a köztörvényes bűncselekményeket.
 
Amikor rájött, hogy párttársa, Deme – aki többször dicsekedett azzal, hogy dolgozott az FBI által maffiafőnöknek tartott Szeva bácsinak – sikkasztott az alapítványi iskola pénzéből, feljelentést akart tenni. Takács a halála előtt nem sokkal a kerületi rendőrkapitányságon járt, vitte magával a Demére terhelő iratokat is, ám a feljelentést formailag mégsem tette meg. Kivégzése után a bizonyítékokat a tettesek elvitték a helyszínről.
 
Deme 2009. január 7-re egyeztetést kért Takácstól az iskolában a sikkasztásról. Takács Papp László tanárt kérte meg, hogy vegyen részt az egyeztetésen, és zsebbe rejtve a diktafont, vegye fel azt. Deméék erről mit sem tudtak, így a hatóságoknak megdönthetetlen bizonyítéka volt, hiszen a diktafon a gyilkosság pillanatait, sőt az utána történteket is rögzítette.
 
Az eltelt tíz év óta sincs válasz több kérdésre sem. Így például arra, hogy Deme pontosan miről tárgyalt másfél órán át Podolák Györggyel, az MSZP csepeli országgyűlési képviselőjével, akitől egyenesen a gyilkosság helyszínére ment. Podolákot egyébként addig ki sem hallgatták a rendőrök tanúként, amíg Ábel Attila, Csepel jelenlegi fideszes alpolgármestere fel nem hívta a hatóságok figyelmét a találkozóra.

Magyar Idők
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ