Cover
Gazdaság
Thaiföld csak a fertőzött területről származó baromfi importját korlátozná, ha járvány lenne Magyarországon
2019-01-0719:04
A madárinfluenza járvány esetleges kitörése esetén Thaiföld nem Magyarország egészéről korlátozná a baromfitermékek importját, hanem "csak" a betegséggel fertőzött területről - erről szóló megállapodást írtak alá a két ország illetékesei - közölte az Agrárminisztérium (AM) hétfőn az MTI-vel. 
Az agrártárca közölte, hogy a regionalizáció elvének alkalmazását Bognár Lajos országos főállatorvos kezdeményezte a thai hatóságoknál a 2016/2017-es magyarországi madárinfluenza járványt követően. 
    
A megállapodással immár Thaiföld is elismeri a magyar állategészségügyi szolgálat által nyújtott biztosítékokat, így egy esetleges járvány esetén a thai exportban érdekelt magyar baromfiipari vállalkozások európai versenytársaikhoz képest is előnyhöz juthatnak - írták.
    
Kitértek arra is, hogy a magyar szakdiplomácia munkájának eredményeként egyre több jelentős kereskedelmi partnerország alkalmazza a regionalizáció elvét, legutóbb például Japánnal kötött hasonló megállapodást Magyarország.
    
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint a Thaiföldre irányuló magyar baromfiexport 2016-ban 42,7 tonna volt és 790 ezer eurót tett ki, 2017-ben 10 tonnára csökkent, értéke 280,8 ezer euró volt, a tavaly január-októberi időszakban 92 tonnát tett ki, mintegy 2,36 millió euró értékben - közölte az AM.

MTI
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ