Cropped landscape
Külföld
Soós Eszter Petronella: Macron legfontosabb politikai feladata, hogy visszaszerezze legitimációját
2019-01-0723:26
Hetekig tartott Franciaországban a zavargási hullám. Karácsony körül kicsit elcsendesedett, de a hétvégén megint erőszakba torkollott, azonban mindössze 3500-an voltak. Soós Eszter Petronella Franciaország szakértő az ECHO TV Napi aktuális című műsorában úgy fogalmazott: a mobilizáció szempontjából kifulladni látszik a tüntetéshullám, azonban közvélemény-kutatások szerint a franciák mintegy 50 százaléka szerint folytatódnia kell a tüntetéseknek. 
Soós Eszter Petronella kiemelte: látva a mobilizáció csökkenését a francia kormányzat az elmúlt hétben ráfordult arra a narratívára, hogy már csak a keménymag maradt kint az utcán, amely törni-zúzni akar, és aki valóban tárgyalni szeretne a kormánnyal, az vegyen részt a nemzeti konzultációban. 
Lesz egy három hónapos konzultációs folyamat, amely elképzelhető, hogy népszavazással zárul majd az európai parlamenti választással egy időben
- fogalmazott a Franciaország-szakértő. 
 
Soós Eszter Petronella hozzátette: ahhoz képest, hogy Macron olyan ambíciókkal indul neki az idei évnek, mint a nyugdíjreform, a költségvetési reform, a munkanélküli segélyezés átalakítása, ahhoz képest drámaian lecsökkent a kormányzat legitimációja. Macron legfontosabb politikai feladata, hogy visszaszerezzen valamennyit belőle. 

Macron 2-2,5 évet kért a franciáktól és ez lassan lejár. A közgazdászok mindenféle világgazdasági kockázatokról beszélnek. 1,7 százalék körüli növekedésnél még nem csökken a munkanélküliség, miközben 2019-re ennyit várnak 
- emelte ki. Hozzátette: ez nem arra mutat, hogy intézkedések nélkül a munkanélküliség akkorát fordulhatna, hogy az meglökhetné az elnök népszerűségét. 
Teljes beszélgetés: 
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ