Cropped landscape
Gazdaság
László András: Az Európai Bizottság elismeri, hogy hazánk hatékonyan használja fel az uniós forrásokat
2019-01-0720:48
Magyarország az élen jár az uniós források lehívásának tekintetében. László András, az Innovációs és Technológiai Minisztérium fejlesztéspolitikai kommunikáció összehangolásáért felelős miniszteri biztosa az ECHO TV Napi aktuális című műsorában úgy fogalmazott: a 2018-as lehívott pénzekkel Magyarország 31 százalékon áll a lehívási aránnyal. Ez egy kiemelkedő arány. Élen járunk a régió országai között és a 27 százalékos uniós arányt is messze felülmúljuk.
László András kifejtette: Magyarországnak 2014 és 2020 között, a hét éves uniós költségvetési ciklusban, 9000 milliárd forintos fejlesztési keret áll rendelkezésére. Ezt tudja folyamatosan lehívni minden ország, így Magyarország is.
Sikeres évet tudhatunk magunk mögött. A tavalyi évben összesen 1400 milliárd forint uniós fejlesztési forrást hívott le Magyarország. Ezzel a lehívott összeggel Magyarország 31 százalékon áll a lehívási aránnyal. Ez egy kiemelkedő arány. Élen járunk a régió országai között és a 27 százalékos uniós arányt is messze felülmúljuk
- emelte ki.

László András hozzátette: a magyar gazdaság nagyon jól teljesített a tavalyi évben, ami nagyobb mozgásteret biztosított a fejlesztéspolitika számára is. Ez által a 9000 milliárd forintos kereten felül a magyar költségvetés is hozzá tudott járulni a pályázati keretek megnöveléséhez.
Így összesen 110 százalékra tudtunk kiírni pályázatokat. Ebből 107 százalékos arányban már született pályázati döntés és 102 százalékban már szerződéskötés is történt. Így azt lehet mondani, hogy e tekintetben kiemelkedően állunk a felhasználásban
- rögzítette. 
A tavalyi év végén voltak bizonytalanságok, mert leállt az uniós pénzek kifizetése, amelyből politikai ügy is lett. Az ellenzék azt mondta, hogy Brüsszel befagyasztotta a Magyarországnak járó támogatások kifizetését. Velkovics Vilmos azon kérdésére, mi volt ennek az oka és kell-e tartani tőle László András úgy fogalmazott: óriási pénzekről van szó, ezért ez egy nagyon alapos elszámolási folyamattal jár. A magyar kormány a fegyelmezett költésvetés politikájának köszönhetően likviditási segítséget is nyújt azon felül, hogy pluszforrásokat biztosít a pályázatokhoz.
Meg is előlegezi a forrásokat, hogy mielőbb megkezdhessék a nyertesek a projektek megvalósítását. Itt nagyon nagy arányban tudott előlegezni a kormány, az Unió felé pedig utólag számolunk el, ezért folyamatosak a tárgyalások és számlabenyújtások
- fogalmazott. Hozzátette: ebben is ciklikusság van és ősszel jellemző, hogy egy nagyobb adag összegyűlik és ezek lebonyolítására kell idő.
Az Európai Bizottság is elismeri, hogy Magyarország nagyon hatékonyan használja fel az uniós forrásokat.
Teljes beszélgetés:
ECHO TV - A nemzet hangja - Napi aktuális
A weboldalon sütiket használunk, hogy kényelmesebb legyen a böngészés. További információ